Header Reklam
Header Reklam

Aironn, İhracat Performansını Artırma Oranını 2020’den Sonra %60’a Çıkardı

24 Ekim 2022 Dergi: Kasım-2022
Aironn, İhracat Performansını Artırma Oranını 2020’den Sonra %60’a Çıkardı

Aironn Havalandırma A.Ş. yıllık %30-35 olan ihracat performansını artırma oranını 2020’den sonra %60’a çıkardı. Son yıllarda özellikle uluslararası öneme sahip tünel ve metro projelerinde de yerini alan Aironn, üç yıllık bir sürede üretim hacminin %70’inin dış pazarlara yönlenmesini hedefliyor.

5 yıldır Aironn A.Ş. Yurtdışı Satışlardan Sorumlu Yöneticisi, Makine Yüksek Mühendisi Mansour Aminian, şirketin ihracat grafiği konusunda şunları söylüyor: “Aironn, ben işe başlamadan önce de dış pazarlarını geliştirme konusunda önemli adımlar atmıştı. Kuruluşundan beri pazarı Türkiye ile sınırlı görmeyen ve uluslararası bir marka yaratmayı hedefleyen Aironn, bu vizyonu ile dış pazarı geliştirecek yatırımlara her zaman açık oldu. Benim Aironn ailesine katıldığımdan bugüne dış pazar çalışmalarımız son derece organize bir biçimde yapılandı ve her yıl istisnasız olarak artan bir grafik sergiledik. 5 yıl önce de Ortadoğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS) bölgelerinde zaten başarılı bir ihracat hacmimiz vardı. Bu bölgelerde pazar hacmimiz çok büyük oranda artış gösterdi. Ardından Afrika ve Avrupa’ya açıldık. Bu dört bölgede istikrarlı bir gelişme gösteriyoruz. Avrupa pazarı özel odak noktamız. Gelecek yıl, bu bölge için planlarımız doğrultusunda ilerleyerek dünya çapında firmalarla rekabet etmeyi hedefliyoruz. Tabi ki bir sonraki aşamada hedeflerimiz arasında, yine çok büyük bir pazar olan ABD var.

İhracat grafiğinde son iki yılda keskin yükseliş

Son beş yıl süresinde ihracatımız, bir önceki yıla oranla her sene ortalama %30-35 arttı. Ama bu büyüme 2020’den sonra %55-60’lara çıktı. Bu yıl dış pazar satış hedeflerimize sonbaharın başında ulaştık. Yılsonu itibarıyla ihracatta büyüme oranımızı %60’a çıkarmış olacağız. Bundan aldığımız motivasyonla gelecek yıl %70-75 artış hedefi koyduk.

Şu an için üretim hacmimizin %45’ini ihracat oluşturuyor. Üç yıl içinde bu oranı da 70’lere çıkarma hedefimiz var.

Kendinden susturuculu fanlar, yurtdışında dominant bir ürün olarak öne çıkıyor

Aironn’un geliştirdiği inovatif ürünler bulunuyor. Mesela Faydalı Model patentine sahip kendinden susturuculu fanlar, ihracatımızda önemli bir yer tutuyor. Özellikle CIS bölgesinde yoğun talep görüyor. Tünel fanlarında da son iki senede çok önemli bir dış pazar artışımız oldu. Tünel projeleri, dünyanın çok zor projeleri arasında yer alıyor. Bu konuda belli başlı üreticiler var, sertifikasyonu zor, rekabet etmek çok zor. Biz tünel fanı imalatçıları arasında ilk beşe giriyoruz. Son iki yılda tünel fanlarında çok önemli projelere satışlar gerçekleştirdik. Metro projelerinde de dikkat çeken işler aldık. Bu ürün grubumuzda da dış pazarlarda gelişme bekliyoruz.

Her pazarın beklentisi, her ülkenin kültürü, bakış açısı farklı

Aironn’un 4-5 ülkeyle başladığı ihracat yolculuğunda şu an 39 ülkeye ulaştık. Bu ülkelerin 17’sinde çok güçlü bir satış gücü elde ettik. Mauritus Adaları’na bile satışımız bulunuyor. Mauritus Adaları küçük bir alan gibi görünüyor ama pazarı güçlü ve çok büyük firmalar bulunuyor. Böyle bir pazarda herhangi bir Türk firmayı göremezsiniz.

39 ülke ile çalışıyoruz demek 39 farklı bakış açısına hitap ediyoruz demek. Bunu yönetmek gerçekten çok zor. Farklı bakış açıları, farklı kültürler, farklı talep ve beklentileri getiriyor. Bazen durum daha da karmaşık olabiliyor. Mesela bir Avrupa ülkesindeki bir proje için Çinli bir firmaya satış yapıyorsunuz, projenin müşaviri de Fransız bir firma olabiliyor. Bu durumda aynı projede üç farklı ülkeden tarafları memnun etmeniz gerekiyor.

Bazen çok büyük bir satış ölçeği ile bir firma geliyor, ürünlerimizi çok beğeniyor, ama ülkesinde kendi markası ile kullanmak istiyor. Böyle OEM üretimimiz açısından da bakarsak; Avrupa’nın hemen hemen tüm ülkelerinde Aironn Kartepe tesisinde üretilen fanların olduğunu söyleyebilirim. 4-5 ülkede de pazarı tümüyle Aironn domine ediyor.”