Ahmet Akçakaya, “Mekanik Tesisatta Dijital Dönüşüm Etkinliği ve Sanal Sergi” Hakkında Detayları Anlattı
Mekanik Tesisatta Dijital Dönüşüm Etkinliği ve Sanal Sergi, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube tarafından 28-30 Mayıs 2020 tarihleri arasında düzenleniyor. Sektör dernekleriyle yapılan işbirliği ve teknoloji şirketlerinin katkılarıyla düzenlenecek olan etkinlik, mekanik tesisat alanında dijitalleşme konusunu ele alıyor. Konuyla ilgili detayları MMO İstanbul Şube Sekreteri Mak. Yük. Müh C. Ahmet Akçakaya ile konuştuk.
“Mekanik Tesisatta Dijital Dönüşüm Etkinliği ve Sanal Sergi” hakkında bilgi verir misiniz?
Öncelikle bu fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederim. Etkinlikte iklimlendirme sektör vakıf ve dernek başkanları ile yaptığımız toplantıda sağ olsunlar çok güzel bir destek sundular ve bu projeye onların da büyük katkısı oldu. ISKAV, TTMD, MTMD, TÜYAK, İZODER ve İSKİD paneller tarafına destek veriyor. Etkinlik programında derneklerimizin panel ve eğitimleri olacak. Bunlar:
- Panel 1: Covid-19 Sürecinde İklimlendirmede Dijital Dönüşüm (TTMD)
- Panel 2: Mekanik Uygulamaların Dijital Dünyadaki Geleceği (MTMD)
- Panel 3: Mekanik Tesisatta Ses, Titreşim ve Sismik Yalıtım (İZODER)
- Panel 4: İklimlendirme Sektöründe Üreticiler Dijitalleşmenin Neresinde (İSKİD)
- Eğitim: Binalarda Yangına Bütünsel Tepki için Yangın Otomasyonunun Önemi ve Mekanik Tesisatla Etkileşimi (TÜYAK)
ISKAV ve MMO başkanlarının kapanışta son gün değerlendirme oturumu olacak. Bunun yanında 3 tane konuşmacımız yer alacak. 1. gün "Yeni Normalde Servis ve Üretimde Yapay Zeka ve Derin Öğrenmenin Etkisi" konusuyla Mehmet Demir, 2. gün “Dijitalleşmenin Mekanik Tesisata Etkisi” konusuyla ben yer alacağım. 3. gün kapanış konuşmacısı olarak da Ufuk Tarhan bizimle olacak.
Sene sonuna doğru yapmayı düşündüğümüz etkinliği pandemi ile birlikte hızlandırarak hem sektörümüzle hem de üyelerimizle teknolojiyi buluşturmak istedik. Bilindiği gibi pandemiden bu yana MMO İstanbul Şube olarak, yaklaşık 90 webinar ile 20 bin üyemize ulaştık. Artık bunu bir üst boyuta taşıma zamanı gelmişti bunu da böyle sanal bir etkinlik ve sergi ile yapmak istedik. Birçok alanda öncülük eden Odamız bu alanda da Türkiye’de sektörümüzde bir ilki gerçekleştiriyor ve bu dijital sergiyi düzenliyor.
Dijital sergide üyelerimiz ve merak eden misafirlerimiz https://www.garageatlas.com/mmosanalsergi adresinden kayıt yaptırdıktan sonra gelecek link ile sanal sergi alanımızı bilgisayarlarına indirebilecek ve bu sanal sergi alanını gezebilecekler. Stantta firmaların ve derneklerin tanıtım videolarının yanı sıra eğitici videoları ve 3 boyutlu ürünlerini, kataloglarını gözlemleyebilecek ve dijital geleceği deneyimleyebilecekler. Sektörümüz bunu ilk defa deneyimleyecek olsa da eminiz ki son olmayacak, büyük bir geleceğin ilk adımı olacak.
Dijitalleşmenin mekanik tesisata etkisi hakkında neler söylersiniz?
Yayınlarınızdan olan Termodinamik dergisinde daha önce yayımlanan bir makalemde de belirttiğim gibi dijitalleşmenin çok olumlu etkisi olduğunu, bizlere zaman ve doğruluk kazandırdığını düşünüyorum. Ama olumsuz yanı yok mu diye sorarsanız, belki sadece bizim ülkemize özgü ilginç bir olumsuz yanı var, insanlar siz kısa sürede yapabilirsiniz diye yaklaşıp tasarımların ücretini düşürmeye ve zamanı kısmaya çalışıyor. Halbuki bizlerin tasarımlarımız için istediğimiz ücret sadece o işe bağlı adam saat değil, aynı zamanda geçmiş tasarım tecrübeleri ve konu hakkında kendinizi geliştirmeye bağlı olmalı diye düşünüyorum.
Türkiye’de mekanik tesisat sektöründe dijitalleşme hangi seviyede?
Bence çok geride değiliz, hiçbir şey için geç kalınmış sayılmaz. Çok güzel gelişmeler var. buildingsmart Türkiye’nin kurulmuş olması da bunlardan biri. Ayrıca artık sahada da dijitalleşmeyi görmeye başladık ve işletmede dijitalleşme daha yoğun kullanılır hale geldi. Daha iyi olacağız, buna inanıyorum.
Bu tarz dijital etkinlikler düzenlemeye devam edecek misiniz?
Kesinlikle. Herkesin bildiği gibi özellikle son 4 senedir MMO’da ve İstanbul Şube’de Dijitalleşme gündemimizin ilk sırasındaydı. Yapmış olduğumuz online ödeme sistemi, online proje kontrol ve Makina Mobil ile hem şubemiz hem personelimiz hem de üyelerimiz bu dijitalleşmeye çok yakınlaştı. Bu sayede pandemi süresince hem üyelerimizi teker teker arayıp hatırlarını sorabildik, hem en başta bahsettiğim webinarları gerçekleştirdik, hem de ilk günden beri toplantılarımızı sanal ortamda yaparak 8 temsilciliğimizin ve 20’den fazla komisyonumuzun ayrıca şube yönetim kurulumuzun sürekli toplanmasını ve güncel bilgileri hızlı paylaşmayı, hızlı karar almayı ve beraber üretmeyi başardık. Açıkçası bu etkinlikten sonra çeşitli disiplinlerde de bu tür etkinlikleri yapmayı düşünüyoruz. Bunun yanında başka projelerimiz de var, yavaş yavaş ortaya çıktıkça sektörle paylaşacağız.
Bir diğer gelişme hakkında da bilgi vermek isterim. Sektör dernekleri ve vakfımızla ilişkilerimiz ve işbirliğimiz sadece bununla sınırlı değil. Şu an merkezde ISKAV, TRFMA, TTMD, MTMD ve İSKİD temsilcileri ile birlikte “İklimlendirme Teknik Kurulu” kurduk ve pandemi ile ilgili ortak kullanımlı kapalı alanlarda ne gibi iklimlendirme önlemleri alınmalı ve kontrol nasıl sağlanmalı konularını kamuoyu ile paylaşmaya belli aralıklarla devam edeceğiz. Bu çalışma için Oda Başkanımız Sayın Yunus Yener’e sektör vakıf ve dernek başkanlarımıza ve yine gönüllü olarak bu oluşuma katılan konusunda uzman meslektaşlarımız ve doktor misafirlerimize teşekkür etmek istiyorum.
Ayrıca bu hayalimizi gerçekleştiren Garage Atlas firmasına ve yine bu hayalin gerçekleşmesinde destek olan Friterm, Siemens ve Techdata firmalarına ve destek olan ISKAV, TTMD, MTMD, TÜYAK, İSKİD ve İZODER’e de teşekkürlerimi iletiyorum.
Mekanik Tesisatta Dijital Dönüşüm Etkinliği ve Sanal Sergi hakkında detaylı bilgi ve etkinliğe katılmak için tıklayınız