İklimlendirme Sektörü İhracatı 2018’de Yüzde 15 Büyüdü

İklimlendirme sanayi, 2018 yılını 4.5 milyar dolar ihracat ile kapattı. 2017 yılında 3.9 milyar dolar ihracat elde eden sektör, tarihinin en yüksek ihracat seviyesine ulaştı. 2018 yılında Almanya başta olmak üzere, İngiltere, İtalya, Romanya ve Fransa gibi gelişmiş pazarlara ihracat yapan sektör, ihracat pazarlarında hem miktar ve birim fiyat hem de dolar cinsinden artış yaşadı. Geçen yıl miktar olarak yüzde 7,7 ihracat artışı sağlayan sektör, değer olarak ise yüzde 15’lik bir ihracat artışı sağladı. Diğer bir ifade ile daha yüksek fiyatla katma değeri yüksek ürünler ihraç edildi.
Isıtma, havalandırma, soğutma ve yalıtım ürünlerini kapsayan geniş bir ürün yelpazesine sahip olan sektör, 2018 yılında en fazla ihracatı 571 milyon dolar ile ‘Kazanlar ve Aksam Parçaları’nda gerçekleştirirken bunu 553 milyon dolar ile ‘Soğutmalı Kabinler Derin Dondurucular’, 504 milyon dolar ile ‘Vanala’r, 455 milyon dolar ile ‘Radyatörler ve Aksam Parçaları’, 447 milyon dolar ile ‘Plastik Borular ve Bağlantı Elemanları’, 305 milyon dolar ile ‘Pompalar ve Aksam Parçaları’ ve 277 milyon dolar ile ‘Fanlar-Hava Perdeleri-Vantilatörler-Aspiratörler ve Aksam Parçaları’ izledi.
İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal son yıllarda ihracatta önemli atılımlar gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, sektörün gerek pazar ve ürün yelpazesi gerekse ciro ve miktar bazında geliştiğini vurguladı. 2018 yılında 2017 yılına oranla yüzde 15 büyüdüklerini, gelinen noktadan memnun olduklarını söyleyen Şanal, “İhracat artışının yanı sıra ithalatı azalan bir sektör olmayı da başardık. Katma değeri yüksek ürün üretmeye ağırlık verdikçe hem dış pazarlarda rekabet üstünlüğü sağlayacak hem de daha az ürün ithal eden bir sektör olacağız. Sektörümüz bunu başaracak potansiyele ve kabiliyete sahip” diye konuştu. 2019 yılında da İSİB’i yoğun bir performans beklediğini, pek çok uluslararası fuar ve ticari heyet ziyaretlerinde bulunacaklarını ifade eden Şanal, 2019 yılında 5 milyar doların üzerinde ihracat yapmayı hedeflediklerini açıkladı.
Yeni yılda yeni web sitesi
Öte yandan sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yeni yıla yeni bir web sitesi ile giriş yapan İSİB, sektörün gelişen ihracat pazarları, artan üye sayısı ve genişleyen hizmet yelpazesi ile üyelerine en iyi hizmeti verebilmek amacı ile web sitesini geliştirdi. isib.gov.tr adresinden ziyaret edilebilecek olan sitede, sektör üyelerinin ihracat faaliyetlerine yön verebilmesi ve ihracatı geliştirici etkinliklerde bulunabilmesi amacı ile; ihracata yönelik destekler, ülke raporları, sektörel fuar ve etkinlikler, haberler ve duyurulara yer verildi.