Header Reklam
Header Reklam

13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı Düzenlendi

05 Kasım 2010 Dergi: Kasım-2010

CNR Expo'da 7-10 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve 71 ülkeden 3.402 işadamının katılımıyla gerçekleşen 13. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Uluslararası Fuarı, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi?nin konuşmalarıyla açıldı. Çağlayan, hükümet olarak özel sektörün her zaman yanında olduklarını ve olacaklarını söyledi. Avrupa Birliği'nin kendi bünyesindeki dış ticaret hacminin yüzde 68 olduğuna dikkati çeken Bakan Çağlayan, "Ama İslam Konferansı Teşkilatı'na üye olan 57 ülkenin kendi iç ticareti ise toplam ticaretlerinin sadece yüzde 16,66'sıdır. Bu da İslam alemine yakışmıyor." dedi.

MÜSİAD Başkanı Vardan ise konuşmasında, geçen seneki katılımcı firma sayısı 554 iken bu sene bu sayının 611?e çıktığını, fuarın ve bir önceki gün düzenlenen 14. Uluslararası İş Forumu?nun 360 derece kamera ile çekildiğini, fuarın arzu edildiği takdirde sanal ortamdan tüm detaylarıyla izlenebileceğini belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'nin eskisi gibi kırılgan bir ülke olmadığını, dış dünyada yaşanan şoklara eskisine göre çok daha dirençli olduğunu belirtti. Büyükekşi, Türkiye'nin diğer ülkelere göre pozitif olarak bir ayrışma yaşadığını hatırlatarak, "Türkiye artık yüksek teknolojileri üretime yöneliyor. Dışarıdan gelecek yatırımcılara bu yönde kucak açıyor." diye konuştu.

Fuar ve fuarla birlikte organize edilen 14. IBF Forumu organizasyonlarına Filistin'den 851, Irak'tan 258, Cezayir'den 235, Fas'tan 222, Suriye'den 197, Almanya'dan 184, Pakistan'dan 143 ve bir ilk olarak Suudi Arabistan'dan 110 kişilik heyet katıldı. İnşaat ve makine sektörlerinin öne çıktığı fuarda susuz yangın söndürme cihazı, insansız hava aracı, güneş enerjisiyle çalışan eko-karavan, akrilik emülsiyon esaslı nanoteknoloji ile üretilmiş mikrop ve virüs üremesine izin vermeyen antimikrobiyal boyalar, suyu hassas bir şekilde mikrop, virüs ve bakterilerden MBR teknolojisi ile arıtabilen gri su geri kazanım sistemi, bor ile çalışan nanoteknoloji, hidrojenle çalışan golf aracı gibi ürünler de yer aldı.


Etiketler