Header Reklam
Header Reklam

Özköseoğlu Isı Sanayi ve Ticaret A.Ş.

05 Haziran 1993 Dergi: Haziran-1993
Özköseoğlu Isı Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Sanayileşme sürecindeki Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunan Ozköseoğlu Isı Sanayi, 1962 yılında Ahmet Özköseoğlu tarafından kurulmuştur. Diğer ortakların katılımı ile büyümesini sürdüren firma ile birlikte topluluktaki firma sayısı 10'a ulaşmıştır. Özköseoğlu Isı Sanayii Tarafından İmalatı Yapılan Ürünler: 
- 1963- Oransal Yakıcılar : (Hauck Manufacturing Co. (ABD) lisansı)
- Sayaç pompalı yakıcıları ve ısı donanımları: (S.T. Johnson Co.) (ABD) lisansı)
- 1969- Her türlü endüstri fırınları : (Middland Ross-Stein Surface (ABD Fransa) lisansı)
- Sanayi yakıcılar : (Oertli A.G. (İsviçre) lisanslı)
- 1973- Ekmek tesisleri: (Werner und Pfleiderer (Almanya) lisansı)
- 1976- Hamur makinaları
- 1978- Endirekt ısıtmalı ekmek tesisleri : (NVerner und Pfleiderer (Almanya) lisansı)
- 1992- Kalorifer kazanları ve domestik brülörler.

Uluslararası firmalarla yapılan lisans anlaşmaları ülkemize dünya teknolojisinin girmesine ve firmanın uluslararası standartlara erişmesine katkıda bulunmuştur. Bugün ülkemizde pekçok sanayi kuruluşunda Ozköseoğlu yakıcıları kullanılmaktadır.Kimya ve petrokimya kompleksleri, asit ve gübre fabrikaları, metal endüstrisi ve ergitme tesisleri, transport sistemleri, çimento fabrikaları, kireç tesisleri, kuvvet santralları, su ve pis su tasfiye tesisleri, boru hatları ve tanklar, endüstriyel kazan tesisleri, gıda sanayii, yağ rafineri tesisleri, otoyollar ve köprüler, tatil köyleri ve oteller Ozköseoğlu imzasını taşımaktadır. Türkiye pazarında 40'ın üzerinde
üreticinin bulunduğu ekmek tesisleri sektöründe pazarın % 60'ından fazlasına Ozköseoğlu sahiptir. Ekmek tesisleri konusunda en fazla ihracat yapan (3 kıtada 24 ülke) yine Özköseoğlu'dur. 
Isı sektöründe elde edilen 30 yıllık tecrübenin haklı katkısı ve pazar koşullarının belirleyiciliği sonucunda 1992 yılında karşı basınçlı kalorifer kazanları ve bu kazanlar için geliştirilen gerçek karşı basınçlı domestik tip brülörlerin imalatına başlanmıştır. Bu imalat uzman kadrolarca test standartlarında (ülkemizde bu konuda az sayıdaki müessede test standı bulunmaktadır) denenerek sürdürülmektedir. 17.500 m2 'lik alanda imalatı yapılan Ozköseoğlu Isı Sanayii ürünlerinin imalatında 270 personel görev almaktadır. Şirketler grubu bünyesinde ise çoğunluğu teknik kadrolardan oluşan 1000'in üzerinde çalışan bulunmaktadır.

Topluluktaki Şirketler ve Faaliyet Konuları:
- Özköseoğlu Isı Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi : Ekmek tesisleri, sanayi yakıcılar, kalorifer kazanları  ve domestik tip brülörler.
- Entes A.Ş. : Endüstri tesisleri imalat, montaj ve taahhüt.
- Marmara Kağıt Ambalaj Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi : Kraft ve oluklu mukavva imalatı.
- Remsan Refrakter Malzeme Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi : Ateşe dayanıklı monolitik malzemeler imalatı.
- Palmiye Tatil Köyü İşletmeleri Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi: Tatil Köyü İşletmeciliği.
- Somadenta Sağlık Cihazları Pazarlama A.Ş.: Sağlık cihazları ithalatı.
- Elektron Elektrikli Cihazlar Sanayii A.Ş.
- Ekpaş Ekmek ve Unlu Maddeler Sanayii .AŞ.
- Öfaş Özköseoğlu Endüstri Fırınlan ve Tesisleri Sanayii A.Ş.
- Teta Proje Etüd Mühendislik ve Mümessillik Ltd. Şti.

Özköseoğlu Isı Sanayi'nin Faaliyetleri, 1962 yılından beri sürmektedir. Firma 1963 yılında Hauck Manufacturing Co. (ABD) lisansı ile oransal yakıcılar. ST. Johnson Co. (ABD) lisansı ile sayaç pompalı yakıcılar ve ısı donanımları imalatına başlamıştır. 1969 yılı başında. Middland Rosn Surface (ABD-Fransa) lisansı ile basınçlı sınai yakıcılar imalatını programına katmıştır. Tüm bu lisans anlaşmaları ve üretimler firmanın uluslarası bir yapıya kavuşmasını da beraberinde getirmiştir. 

Özköseoğlu Isı Sanayi'e yaptığımız firma ziyaretinde Sn. Saliha Anıl'dan yukarıdaki bilgileri aldıktan sonra, firmanın kazan-brülör bölüm yöneticisi Makina Mühendisi sayın Erkan Kocaman ile aşağıdaki görüşmeyi gerçekleştirdik.
Erkan Kocaman, KBSB'nin son basın ilanı ve kazan tercihleri konusunda; "Yeni hareketlenen çalışmalar içindeyiz. KBSB olarak, TSE ile protokolümüz gereği kazan testlerimizi yapmaya başladık. KBSB, yarı resmiyet kazandı ve bunu geliştirerek. KBSB'nin sanıyorum 43 üyesi var. Ama aktif bir çalışma yok. Şimdi o tür bir hareket başladı. Mesela bu ilanı çıkardık. Yetkili bir kişi görevlendirdik. Yanıt da almaya başladık. Şimdi bizim KBSB'de döküm kazancılar da var. Alarko, Demirdöküm sayılabilir. Ama bunların katılımları olmadı. Burada önemli olan Türkiye'deki üretimin desteklenmesi ve çelik kazan üreticisi firmaların sektörel işbirliği yapmasıdır" dedi. Geçmişte yaşanan çelik kazan açısından kötü deneylere de değinen Kocaman, "Özellikle kömürde insanlar küçük atölyelerde üretim yapmışlar. Ucuz fiyata salmışlar. Sonra büyük problemler yaşanmış. Bu nedenle çelik kazandan bir korku var. Tüketici tereddütlü" dedi. Dökme dilimli kazan ve çelik kazan tercihi konusuna da değinen Erkan Kocaman şunları söyledi: "Isısan, Alarko, Demirdöküm gibi firmalar, döküm ağırlık çalıştıkları için kampanyalarını bu yönde yapıyorlar. Biz o konuda kendi aramızda birlik sağlayamadığımız gibi şu anda sağlanan işbirliğinde de geciktiğimiz kanaatindeyim. Açıkçası döküm kazan satıcıları 3 senedir bu yatırım içindeydi. Dolayısıyla belli mesafeler katettiler. Biz ise bu gecikmeden dolayı ucuz, kaliteli ürün sattığımız halde yeterli derecede satış rakamlarına ulaşamadığımız kanaatindeyim. İşte onun için KBSB, bu çalışmaları başlattı. Gelecek günlerde de üniversite düzeyinde olsun, üretici firmalar arasında olsun işbirliğimiz giderek gelişecek ve değişik çalışmalar da yapacağız. "

Söyleşimiz tekrar KBSB ile TSE'nin işbirliğine geldi. Erkan Kocaman bu konuda şunları ifade etti : "Şu anda KBSB gezici bir test standı aldı. Bu gezici ünite, kazanları yerinde test edecek. Ancak tabii ki yaz mevsiminde test olayının gerçekleşmesi çok zor. O yüzden tanı anlamıyla uygulamaya başlandı diyemeyiz. Sonbaharla beraber yoğun olarak bu ünite kullanılacak. Aynı zamanda Özköseoğlu olarak bizim bir test standımız var. TSE normlarına uygun test yapabiliyoruz. Üretici firmada bulunan tek test ünitesi bizdedir. Bir benzeri TSE'nin OTİM'deki merkezinde kuruludur. Bizim bıı test ünitemizi diğer üreticilere açmak konusunda fikir birliğine vardık. Bu test ve belge konusunu ciddiye alıyoruz. Çelik kazan üreticileri olarak  işi sıkı tutup, yetkili mercilere de bunu empoze edeceğiz." . 

Türkiye'nin döküm kazan ithalatı ile döviz kaybı olup olmadığı konusundaki sorumuza Sn. Erkan Kocaman şöyle cevap verdi: "Rakam vermek zor. Bir de tabii ki meselenin o yönünden ziyade, bizim için ürünlerimiz arasındaki eşitlik önemlidir. Çelik kazan da iyidir, döküm kazan da iyidir. Arada fark yok. Bir kere iyi üreticiler arasında artık bu tür çatışma da yok. Türkiye'de büyük bir pasla var. Burda bizi zorlayan yanlış yönlendirme ve haksız rekabettir. Maalesef bazı ilanlarda teknikten uzak olarak 'patlamaz, paslanmaz' gibi ifadeler kullanılmıştır. Bu şekilde yanlış yönlendirilen kamuoyunun aydınlatılması için çalışmalar yapma ihtiyacı hissettik. KBSB olarak paneller, sektör dergilerinde yazılar, basın ilanları gibi araçlar ile bu yanlış anlaşılmaları düzeltmeye çalışıyoruz. Bu gün herkes ithalat yapıyor. Biz de hem ithalat hem ihracat yapıyoruz bu çağın gereği olarak. Hesap yapıyoruz. Bunu getirmek ya da getirmemek. Ya da yurt dışına döviz çıkmaması gibi hadiseler artık eskide kaldı. Yani paramızı koruyalım. Eyvah döviz gitmesin gibi kaygılar daha azaldı. Çünkü o oranda ihracatımız arttı. Açıkçası birşeyler almazsanız birşeyler satamazsınız. İşte hu yüzden bizler için daha ziyade tüketicinin doğru bilgilendirilmesi önem kazanıyor. " Kendi üretim anlayışlarına da değinen Kocaman şöyle devam etti: " Firmamızın sahibinin teknik bir insan olması nedeniyle bizde kalite çok önemli. Detaylarda bile önemle duruyoruz. Bir AR-GE departmanımız var. Bütün kazanları inceliyor, hatalarını tespit ediyor, üretimimizdeki kaliteyi sürekli yükseltmeye gayret sarfediyoruz. Özköseoğlu, sadece üretimde değil, satışta, bayilikle, kalite kontrolde, servis ve yedek parçada da üstün hizmet vermeyi prensip edinmiştir. Bayilerimizi özenle seçiyoruz. Denetimlerini yapıyoruz. Bu şekilde müşterilerimizin satın aldıkları üründen en iyi sonucu alabilmelerini sağlıyoruz. Özköseoğlu merkezden satış yapmamakladır. Böylelikle nitelikli bayilerimizi de kolladığımızı düşünüyoruz. Tabii biz burada satışa boğulmadığımız için, satış sonrası grubun servisi denetlediği gibi ben de hayimi denetliyorum. Hepsinin bende kartı var, bilgisayarda dökümleri var. Hangi müşteriyi aktarmışım, ne zaman negitmiş ne gitmemiş, ne teklif verilmiş gibi sonuçları anında takip edebiliyoruz. Ayrıca ürünümüzü alan müşterinin satış sonrası taleplerini de takip ediyoruz. Sattığımız her ürünün  peşindeyiz. Türkiye'de öğünerek söyliyelim, kazan ile beraber brülör üretimi de yapmaklayız. Volkan brülör adı altında brülörümüzü Volkan kazan adıyla da çelik kazanlarımızı pazarlıyoruz. Firmamız 63'ten beri sanayi tip yakıcılar imal ettiği için dolayısıyla brülör ve kazan üretimimizde beraber gelişti. Bu üretimde herhangi bir lisans, know-how kullanmadık. Başlangıçta Fransız ve Amerikan lisanslarını sanayi yakıcılarımızda kullanmış olmamıza rağmen şu anda kullanmıyoruz. Ama dolayısıyla üretimden gelen teknolojik birikimimiz ve tecrübemiz sözkonusudur. Ve bu konuda oldukça kaliteli yüksek verimli ürünlere sahibiz. "
Erkan Kocaman tüketicinin korunması konusuna dönerek, " Tüketici genelde teknik olarak bilgisiz. Yüzyüze konuşuyoruz, yöneticiler bile hiçbirşey bilmiyor. Kazanı bilmiyorlar. Gerçekte teknik doneler çok fazla önemsenmiyor. İlk etapta dikkat edilmesi gereken şey firma. Kim üretiyor, nasıl bir firma, 3 sene sonra kaçar mı, kaç seneden beri bu işin içinde, ürünleri problem çıkarmış mı? Yani açıkçası firma garantisi. Önemli olan bu. TSE belgesinden de önemli. Ondan sonra ürünleri karşılaştırmalı. Avantaj ve dezavantajları nedir? işte burada döküm uzun ömürlüdür, çelik uzun ömürlü değil midir gibi sorular karşımıza çıkıyor. Çelik de uzun ömürlüdür. Ama dökümün et kalınlığı fazladır. Onun korozyona uğradığında tükenmesi, delinmesi daha uzun sürer. Ancak kalın olması çabuk ısınmasını, randımana girmesini engeller. Bu bir avantaj mıdır, dezavantaj mıdır? Öyle ki çelik kazan da çabuk ısınır ama çabuk soğur. İkisi de aynı şey. KBSB'de oluşturduğumuz tanıtım komisyonunun çalışması işle bu noktalarda önem kazanıyor. Yürüteceğimiz panellerle, duyurularla görevimizi yapmaya çalışacağız." dedi.

Erkan Kocaman'la söyleşimizi bitirmeden son olarak dergimiz hakkındaki düşüncelerini de aldık. Sayın Kocaman, " Derginizi izliyorum. Çok fazla inceleyemiyorum. Bana reklamlarınız fazla gibi geliyor. Bu belki de yerleştirmeden kaynaklanıyor. Fakat şunu söylemeliyim, yayınlanan teknik yazıları daha bir denetime tabi tutarsanız daha iyi olacaktır inancındayım. Sektörümüzün sizinki gibi ciddi bir dergiye ihtiyacı var. Dergicilik bence bunu gerektiriyor. Mesela biz, son olarak doğalgaz konusunda baca olayına da girdik. Böylelikle Özköseoğlu'na baktığınızda ihtisaslaşmış bir firma bulabiliyorsunuz. Baca var, brülörü var, kazan var. Ve hepsi birbirine uyuyor Açıkçası bizim sektörümüz bizden sorulur, dergiciliğin de sizden sorulmasını dilerim." dedi.


Etiketler