Türkiye inşaat sektörü 2020’de yeni pazarlarda daha aktif olacak
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ve Türkiye İMSAD’ın Kasım ayı raporları açıklandı. Her iki raporda da yer alan veriler, inşaat sektöründeki sıkıntılı sürece işaret ediyor.
‘Türkiye İMSAD Kasım 2019 Sektör Raporu’nda, çeyrek dönemler itibarıyla küçülmenin devam ettiği inşaat sektörünün, hem kendi iç dinamiklerindeki sorunlardan, hem de 2018 yılının ikinci yarısından itibaren yaşanan finansal dalgalanmalardan en çok etkilenen sektör olduğuna vurgu yapıldı. Sektörde gerek talep gerek fiyatlar gerekse de müteahhitlerin mali yapılarında yaşanan sıkıntılar üçüncü çeyrekte azalarak sürdü. Böylece yılın ilk 9 ayında inşaat sektörü yüzde 9,8 daraldı. Rapora göre inşaat sektörü güven seviyesi de geçmiş yıllara göre oldukça düşük seviyelerde kaldı. Yeni alınan inşaat işleri seviyesinde de 3,9 puan düşüşe işaret eden raporda inşaat malzemeleri sanayi üretiminin de 2019 yılının Eylül ayında 2018 yılının Eylül ayına göre yüzde 7,1 azaldığına vurgu yapıldı. 2019 yılının ilk dokuz ayında üretimin yüzde 17,3 gerilediği ve bu dönemde yaklaşık beşte birlik bir üretim kaybının ortaya çıktığı belirtildi. 2019 yılının Eylül ayında 22 alt sektörden 6’sında üretim geçen yılın aynı ayına göre artarken, 16’sında geriledi. Tek haneli gerileme yaşanan dört alt sektör ise musluk ve vanalar, düz camlar, metal yapı ve yapı parçaları ile soğutma ve havalandırma donanımları oldu.
Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) “Hazır Beton Endeksi” 2019 Kasım Ayı Raporu verilerine göre de durum pek parlak değil. Hazır Beton Endeksi 2019 Kasım Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye ekonomisinin 2019 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde %0,9 büyüdüğünü ifade ederek “Son üç çeyrektir negatif tarafta olan Türkiye ekonomisi bu çeyrekte pozitif büyümeyi yakalamıştır. Ancak, inşaat sektörü diğerlerine kıyasla bu çeyrekte iyi bir performans sergileyememiş ve %7,8 daralmıştır. Son 15 ayda inşaat sektörü ortalamada %8,7 küçülmüştür ki diğer hiçbir sektörde bu oranda bir gerileme söz konusu değildir” dedi.
Mevcut gelişmelerin pek iç açıcı olmaması, inşaat sektörünü yeni pazar arayışlarına itiyor haliyle. Mesela Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), yeni işbirliği imkânlarını ele almak üzere sektörün Körfez Bölgesi'ndeki en önemli pazarı olan Katar'dan üst düzey bir heyeti ağırladı. TMB'nin ev sahipliğinde, Katar Bayındırlık İdaresi'nin (Ashghal) katılımıyla gerçekleşen 'Türkiye-Katar İnşaat Forumu' adını taşıyan etkinlikte 18,3 milyar dolarlık Katar pazarını büyütecek işbirliği fırsatları konuşuldu. Forumun açılışında konuşan TMB Başkanı Mithat Yenigün, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin inşaat sektörü özelinde de yeni açılımlarla aksamadan ve artarak devam etmesini istediklerini ifade etti. Katar'daki kaliteli yaşamın Türk müteahhitlerin katkısı ile sağlandığını söyleyen Ashghal Başkan Yardımcısı Yousef Al-Emadi ise, “Katar'da 2020-2024 döneminde toplam 36 milyar dolarlık proje gerçekleştirilmesi öngörülüyor” dedi.
Kamboçya Ticaret Bakanı Sorasak Pan ve beraberindeki heyet de Ekim ayında TMB’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. TMB Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Nasıroğlu ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Kamboçya Ticaret Bakanı Sorasak Pan, ülkelerinde hayata geçirilmesi öngörülen ve Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) tarafından finanse edilen çeşitli alt ve üstyapı projelerinin Türk ve Kamboçya firmaları ortaklığında hayata geçirilmesini arzu ettiklerini belirtti. Bakan Pan, ülkesinde bu çerçevede Başkent Punom Pen Havalimanı’nın genişletilmesi de dahil olmak üzere iki uluslararası havalimanının yanı sıra demiryollarının rehabilitasyonu, Punom Pen ile havalimanı arasında hafif raylı sistem hattı ve yenilenebilir enerji projelerinin inşasının gündemde olduğunu kaydetti. Bu gelişmeler ışığında Türkiye inşaat sektörünün 2020 yılında alternatif pazarlarda daha aktif rol oynayacağı söylenebilir.
Mutlu seneler…
Gökçen Parlar Ünal
gokcenparlar@dogayayin.com