Türkiye İklimlendirme Sektörü istikrar ve başarısını sürdürüyor
İSKİD, Türkiye İklimlendirme Sektörü 2020 verilerini, Mart ayında düzenlediği bir çevrimiçi toplantı ile açıkladı. Toplantıda şu değerlendirmelere yer verildi: Split klima pazarı son 5 yıllık değişim verilerine bakıldığında; Türkiye’de inşaat sektörünün popüler olduğu 2017 ve 2018 yıllarının, satışların da en fazla olduğu dönem olduğu görülüyor. 2018 yılı Ağustos ayında yaşanan kur dalgalanması ile perakende pazarı ciddi şekilde etkilendi, dağıtım kanalı stoklarında bulunan ürünlerin satılamaması neticesinde 2019 yılında bir düşüş yaşandı. 2020 yılında pazarda 1.5 milyon adedin üzerinde üretim - satış hareketi saptandı ve sektör, 2019 kriz öncesi seviyelerinin de ilerisinde %10’luk bir büyüme gösterdi. Pandemi sürecinde, ev konforunu artırmaya yönelik alışverişlerde görülen artış, ev tipi klima cihazı satın alımlarında perakende ve toptan pazarını büyüttü. Pandemi ile birlikte özellikle sahil kesimindeki bireysel projelere yönelim ve son yıllardaki Mini VRF cihazlarının kullanımındaki artış ile geçtiğimiz yıla oranla %9’luk büyüme sağladı.
AVM’ler ve büyük marketlerde yaygın olarak kullanılan çatı tipi klimalar ile ilgili iç satışlar düşük seviyede kaldı. Ancak pazardaki talebin yerli ürünlere kaymasıyla ithalat rakamlarında düşüş görülürken ihracat rakamları arttı. Fancoil pazarı da son 5 yılda kademeli olarak neredeyse yarıya yakın bir oranla daraldı. 2019 yılında yaşanan durgunluğun yansıması ihracatta net olarak görülse de, 2020 yılında pandemiye rağmen imalatta %10 artış, ithalatta ise %40 azalma kaydedildi. Bu kapsamda değerlendirildiğinde fancoiller, sektörde ithalatı düşen ve ihracatı artan üretimde başarı gösterilen ürünler arasında yer aldı.
Türkiye’de klima santralleri satış adetleri her yıl yükseliyor. Son yıllarda havalimanı, şehir hastaneleri gibi yatırımlar, artıştaki ana sebepleri teşkil ediyor. Ayrıca pandemi sürecinde taze hava beslemenin öneminin artması, yenileme çalışmalarının daha çok yapılması, bu ürünlerdeki artışın süreceğine işaret ediyor. Yurtiçi satışlar da son 5 yılda %42, 2019 yılına göre ise %14 artış göstererek 12 bin adedin üzerine çıktı. Yurtdışı satışlarda ise son 5 yılda %20, 2019 yılına göre %3,6 artış göstererek 5 bin adedin üzerine çıkıldı. Bu pazarda 50’ye yakın üreticinin olduğu düşünüldüğünde, üretimin iç pazarın %70-75’ini karşıladığı bildiriliyor. İmalat verilerinde toplamda 17 bin adedin üzerinde klima santrali üretilmiş, buna karşılık çok az adet ithalat yapılmıştır. Bu durum tablolara, üretimin iç pazarı karşılaması ve ihracatın artması şeklinde yansıyor.
Soğutma grupları; inşaat sektöründeki gerileme ile son yıllarda %50 gibi ciddi oranda daralma eğiliminde. İhracat ayağının çok güçlü olmadığı soğutma gruplarında imalat genel olarak iç pazara yönelik gerçekleşiyor. 2021 yılında ertelenen projelerin hayata geçmesi ile soğutma grubunda artış olabileceği düşünülüyor. Isı değiştiriciler-bataryalar ile ilgili verilere bakıldığında, üretimde %9’luk bir artış söz konusu. İhracat rakamları son 5 yılda %50’ye yakın, geçtiğimiz yıla oranla %10 gibi kuvvetli bir artış gösteriyor. 2020 yılında Türkiye batarya üretimi sektörü, metrekare verileri dikkate alındığında %8,9 büyüdü. Batarya üretim sektörü Türkiye sanayi üretiminin yaklaşık 3,5 katı üzerinde büyüme gösterdi.
İSKİD adına Ozan Atasoy, sektör verilerini açıkladıktan sonra “Dernek olarak yüzde 90’ını temsil ettiğimiz iklimlendirme sektörünün, teknolojiye kolayca adapte olarak, enerji verimliliği standartlarına uygun ürünler ürettiği ve Avrupa Birliği yönetmelikleriyle uyumlu, çevre dostu ürünlerini hızlıca pazara sunma kabiliyeti ile ülkemizin, iklimlendirme konusunda bir üretim üssü durumunda olduğunu” söyledi.
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) verileri de Türkiye iklimlendirme sektörünün pandemiye rağmen istikrar ve başarısını sürdürdüğüne vurgu yaptı. İSİB verilerine göre Türkiye iklimlendirme sektörü, 2021 yılının Mart ayında yaptığı 547 milyon dolarlık ihracat ile aylık bazda tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı. Sektörün ihracatı 2020 Mart ayına göre yüzde 38, 2021 yılbaşından bu yana ise yüzde 22 oranında arttı. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 2,5 seviyelerinden yüzde 3,2 seviyesine çıktı. Tüm alt ürün gruplarında ihracatını artıran Türkiye iklimlendirme sektörü, Isıtma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 32,4, Soğutma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 4,4, Klima Sistem ve Elemanlarında yüzde 9,8, Tesisat Sistem ve Elemanlarında yüzde 23,4, Havalandırma Sistem ve Elemanlarında ise yüzde 32,9, Yalıtım Malzemelerinde ise yüzde 20,9 ihracat artışı sağladı. Mart ayı içerisinde ihracatın en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa ve Polonya oldu.
İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal: “2021 yıl sonunda hedefimiz olan 5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye iklimlendirme sektörünü oluşturan firmalarımız tüm coğrafyalarda etkin bir şekilde satış ve pazarlama faaliyetleri yürütüyorlar. Biz de İSİB olarak kendilerine destek vermek adına geçen sene başladığımız dijital ticari heyet organizasyonları ile firmalarımızın pazar çeşitliliğini artırmaya çalışıyoruz. Pandeminin etkisinin azalması ile birlikte yapacağımız fiziki aktivitelerle de ihracat hedeflerimizi daha yukarı çekeceğimizi düşünüyoruz” diyor.
Gökçen Parlar Ünal
gokcenparlar@dogayayin.com