Türkiye 2020’ye umutlu başladı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Türkiye’nin 2019 yılı toplam makine ihracatını 17,9 milyar dolar olarak açıkladı. Makine sanayiinin en fazla ihracat gerçekleştiren üç sektörden biri olduğu yılda ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 76,3 ile rekor seviyeye taşıdıklarını belirten MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Teknolojik rekabet gücünü kaybetmek istemeyen ülkeler, yurtdışından artık daha az makine alıyor. Biz buna rağmen 300 bin ton daha fazla makine ihraç ettik ve 2019 yılında ihracat gelirimizi 720 milyon dolardan fazla artırmayı başardık” dedi. İhracatını geçen yılsonuna göre yüzde 4,2 artıran makine sektörü yılı 17,9 milyar dolar ihracatla kapattı. Serbest Bölgelerden yapılan ihracatla birlikte bu rakam 19 milyar dolara yaklaştı. Bu değer “genel ticaret verilerine” göre 180,5 milyar dolar olarak açıklanan Türkiye’nin toplam ihracatı içinde yüzde 10,5 paya karşılık geliyor. Yerli sanayi vurgusuyla Türkiye’nin makine ithalatının yüzde 17,6 gerilediği bu yıl, makine ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 76,3’e yükseldi. 2019 yılında en fazla ihraç edilen makineler soğutma makineleri ve klimalar, içten yanmalı motorlar ve aksamları, yıkama ve kurutma makineleri, inşaat ve madencilik makineleri ile pompa ve kompresörler oldu. Verimlilik kavramının makinelerin performansında önemli bir kriter haline geldiğini ve daha az maliyetle daha çok iş yapmanın temel bir ölçüt olduğuna dikkat çeken Karavelioğlu iklim değişikliğinin insanlığın en büyük sorunu olduğunu ve endüstriyel stratejilerde yer verilmediği takdirde bir ülkenin dış ticaretten aldığı payı en çok etkileyecek unsur haline geleceğini de belirtti. Karavelioğlu, “Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı AB, karbon vergilerini hayata geçiriyor. AB ülkeleri planlı bir süreç içinde, kötü gidişe kayıtsız kalan ülkelerin mallarını ithal etmeyecekler. Korumacı bir dış ticaret politikası gibi algılansa da bu yaklaşımı insanlığın temel değerlerine fevkalade uygun buluyoruz ve Türkiye’nin Makinecileri olarak, bu olguyu zamanında önlemler alarak yönetmek üzere kamuoyunda bir farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.
2020 için güzel gelişmelerden biri de EGİAD’dan geldi. Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), genç iş insanlarının yurtdışı açılımını desteklemek amacıyla "Afrika İle İş Yapmak" başlığı altında bir organizasyon düzenledi. Zimbabve'nin Ankara Büyükelçisi Alfred Mutiwazuka, Gabon’un Ankara Büyükelçisi Jean Bernard Avouma ve Güney Afrika İzmir Fahri Konsolosu Tamer Taşkın’ın konuşmacı olduğu etkinlikte, Afrika'nın alternatif değil, ek bir pazar olarak görülmesi gerektiği vurgulandı. Toplantıda katılımcılara bu pazardan nasıl daha fazla pay alabileceklerinin ipuçları verildi. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Zimbabve'nin Ankara Büyükelçisi Alfred Mutiwazuka, çeşitli alanlarda yatırım için ülkesine açık davette bulunarak, “Zimbabve'ye yatırım yapmayı düşünmeniz ve kabul etmeniz için sizlere açık davette bulunuyorum. Giyim, madencilik, enerji - güneş enerjisi, lojistik, karayolu ve demiryolu, havayolu, emlak - alışveriş merkezleri, turizm başta olmak üzere birçok sektörde sizi ülkemize yatırım için davet ediyorum. Örneğin Güneş Enerjisi'ni kurmak üzere ülkemize geldiğinizde güneş tarlanızı kurmanız için hükümetimiz sizlere gerekli alanı gösterip kuruluş çalışmalarına başlamanıza olanak sağlayacak” dedi. Gabon’un Ankara Büyükelçisi Jean Bernard Avouma ise teşvik bölgelerinin ve sistemlerinin oldukça gelişmiş olduğunu belirterek, Türk girişimcilerini buralarda yatırım yapmaya davet etti. Ayrıca altın, maden ve doğal kaynakların çıkarılmasında da yatırımcıları beklediklerini ifade etti.
Yılın ilk günlerinde yaşanan pozitif gelişmelerin tüm seneye sirayet etmesi ve 2020’nin Türkiye ekonomisi açısından daha pek çok güzellik getirmesi dileklerimizle…
Gökçen Parlar Ünal
gokcenparlar@dogayayin.com