ErP Direktifleri Sektörü Yeniden Biçimlendirecek
AB uyum yasaları çerçevesinde Nisan 2018'de Türkiye'de de yürürlüğe girecek Energy Related Products - Enerji İlişkili Ürünler Yönetmeliği (ErP) için geri sayım başladı. Yönetmelik, tüm enerji kullanan ürünler için ekolojik gereksinimleri belirliyor. Bir ürünün tüm yaşam döngüsünü kapsayan kaynak tüketiminin ve kirletici emisyonların azaltılmasını hedefliyor.
ErP Direktifleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde aşamalı olarak uygulanıyor. 2013 yılında klimalar için getirilen düzenlemeler ile yürürlüğe giren yönetmelik, 2015 yılında motorlar, fanlar, pompalar için de uygulanmaya başlandı. Uygulama kapsamında, belirlenmiş verimlilik standartlarını karşılayamayan su pompalarının, elektrik motorlarının ve sirkülatörlerin AB ülkelerinde satılması yasaklandı. Ülkemizde de Nisan 2018 itibarıyla konvansiyonel kombilerin üretim ve satışı yerini artık tamamen enerji ve yakıt verimliliği sağlayan yoğuşmalı kombilere bırakacak. Türkiye’de üretilen ve ülkemize ithal edilen 400 kW ısıtma gücüne kadar kombi ve kazanların, daha yüksek verimli bir teknoloji olan yoğuşma teknolojisine sahip olmaları gerekecek. 400 kW ısıtma gücüne kadar konvansiyonel (yoğuşmasız) kombi ve kazanların üretimi ve ithalatı ise bu tarihten itibaren yasaklanacak. Yönetmelik kapsamında kombilerin içinde yer alan ve ısıtma sistemindeki sıcak su sirkülasyonunu sağlayan devridaim pompalarının, daha az elektrik tüketen yüksek verimli pompa olmaları zorunluluğu da getirilecek. Ayrıca, 70 kW ısıtma gücüne kadar kombi, kazan gibi ısı üreticileri ve 500 litre hacme kadar su ısıtıcıları ve boylerler için, üreticilerin enerji verimliliği etiketi düzenlemesi zorunlu olacak. Bununla birlikte, kombi, kazan, ısı pompası veya güneş enerjisi sistemi gibi çeşitli ısı üreticilerinin birlikte kullanıldığı ısıtma sistemlerinde, sistem enerji etiketlemesi yapılacak. ErP Yönetmeliği sayesinde tüketicilere, daha yüksek verimli ve çevre dostu ısıtma ürünü seçenekleri sunulacak. Tüketiciler de satın almak istedikleri ısıtma cihazının veya cihaz kombinasyonunun enerji tüketim sınıfı hakkında önceden bilgi sahibi olacak. Alarko Carrier Genel Müdür Yardımcısı Haluk Ferizoğlu, yaptığı bir değerlendirmede konuyla ilgili şu bilgileri aktarıyor:“Ülkemizde kombi pazarı yıllık ortalama 1 milyon adet seviyesinde. Bunun halen %35’i, ErP Yönetmeliği’ne uygun yoğuşmalı cihazlardan oluşuyor. Yönetmeliğin Lot 1 ve Lot 2 fazlarının devreye girmesiyle birlikte, pazarın %65’lik kısmı da yoğuşmalı cihazlara dönecek. Yoğuşmalı cihazların konvansiyonel cihazlara göre %15-30 aralığında daha verimli olması, dış kaynaklara bağlı olduğumuz doğalgazda ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak.”
ErP adaptasyonunu tamamlayan, yatırımlarını bu doğrultuda yapan ve üretimlerini buna göre planlayan firmalar, uluslararası pazarda, çalışmalarının çıktılarını birer pazarlama argümanı olarak bile kullanmaya başladılar.
Bu noktada, firmaların üretim hatlarındaki yenileme-geliştirme çalışmaları esnasında enerji tüketiminde ciddi bir fark yaratan ve enerjinin tüketildiği yerde üretilmesini sağlayan kojenerasyon yatırımlarını da atlamamalarında fayda var.Sanayicinin enerji giderlerini minimize etme çabaları için avantajlar sunankojenerasyon projeleri, üretim tesislerinin içinde enerjiyi sürekli sağlayacak şekilde tasarlanıyor. Kojenerasyon sistemleri sayesinde iletim ve dağıtım hatlarında oluşan kayıplar ortadan kalkarken firmalar yüzde 40’a varan oranda daha ucuz enerji sağlayabiliyor. Kojenerasyon ile kendi elektriğini üreten firmalar, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) birim maliyeti ile hat kullanım ve şebeke maliyetleri ödemiyorlar. Bu firmaların tek maliyet kalemi doğalgaz tedariği.
Gökçen Parlar Ünal