Gelecek değiştirilebilir…
Hep diyoruz ya “alem aya gidiyor” diye, merak ettik biz nereye gidiyormuşuz diye. Yanıtı, haber merkezimize ulaşan iki ayrı araştırma ortaya koyuyor. Birincisi dünyanın en yetenekli ülkeleri araştırması. Haber şöyle: “Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, dünyanın en yetenekli ülkelerini konu alan araştırmayı inceledi. PRNet’in International Institute for Management (IMD) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgililere göre, Türkiye, 63 ülkenin yer aldığı yetenekli ülkeler sıralamasında 51’inci sıraya yerleşti. Türkiye’nin bu sıralamayla Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail gibi ülkelerin gerisinde yer aldığı saptandı. Dünyanın en yetenekli işçilerinin İsviçre’de olduğu tespit edilirken, ikinci sırada Danimarka, üçüncü sırada ise Norveç yer aldı. Listenin son sırasına ise Venezuela yerleşti. Rapor, yatırım, geliştirme ve çekicilik başlıklarında 3 kategoride incelenirken; ülkelerin işgüçleri ve verimlilik gibi başlıkları da değerlendirilen kriterler arasında yer aldı.”
İkincisi ise elbette eğitim… Dünyanın en iyi üniversitelerini kapsayan araştırma. US News & World Report sitesinin hazırladığı “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralaması, Türkiye’deki üniversitelerin yerleştiği sıralamalar açısından hiç parlak değil. 75 ülkeden 1372 üniversitenin yer aldığı havuz içinden 1250 üniversite değerlendirmeye alındı. Sıralamada ABD, Çin, Japonya ve Birleşik Krallık üniversiteleri üst sıralarda yer aldı. Türkiye'den sadece 27 üniversite sıralamada yer aldı. Türkiye’nin en iyi üniversitesi seçilen Boğaziçi üniversitesi küresel sıralamada 234. oldu. Türkiye’nin sıralamada en yüksek puanı alan üniversiteleri ve yerleştikleri sıra şöyle: Boğaziçi (234), ODTÜ (367), İTÜ (376), Bilkent (531) ve Hacettepe (531), Ankara Üniversitesi (597), İstanbul Üniversitesi (663), Koç Üniversitesi (703), YTÜ (763), Ege Üniversitesi (778), Çukurova Üniversitesi (826)… Haberin detaylarını bu sayımızda dergimizden okuyabilirsiniz. Eğitim konusunda da özetle “sınıfta kalmışız”.
Neyse ki dünyanın gündemi biz değiliz. Zira onlar “Yapay Zeka, Endüstri 4.0, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği ile Mücadele, hatta Uzay Turizmi” gibi mevzuları konuşuyorlar…
Yeni yıl için bir dilek hakkımızı kullanıyoruz ve diliyoruz ki; küresel alanda aldığımız patent sayımız, Scientific Index’e giren makale sayımız artsın, ülkemiz “yatırım cazibesi yüksek” ülkeler arasına girsin. 2019, daha güzel haberler paylaşacağımız daha iyi bir yıl olsun. Mutlu seneler…
Gökçen Parlar Ünal
gokcenparlar@dogayayin.com