Header Reklam
Header Reklam

Yönetmelik var, keşke uygulama-denetleme de olsaydı…

18 Nisan 2018 Dergi: Nisan-2018
Yönetmelik var, keşke uygulama-denetleme de olsaydı…

Gaziosmanpaşa'daki Taksim İlkyardım Hastanesi, 5 Nisan’da büyük bir yangınla gündeme geldi. İddiaya göre bir kişinin, alev alan su ısıtıcısını camdan dışarı atması sonucu dış cephe tutuştu ve alevler birden bire tüm binayı sardı. Gaziosmanpaşa İtfaiye Grup Amiri Abidin Vişne, yangınla ilgili açıklamalarda bulundu. Vişne, "İçeride ciddi bir tahribat yok. Dışarıdaki tahribat çok daha fazla" ifadesini kullandı. Olay yerinde incelemeler sürerken rüzgarın da etkisiyle dış cephe kaplama malzemeleri bir bir düşmeye başladı. Kopan parçalar, klimaya çarparak küçük çapta patlamaya sebep oldu. Patlama sonrası klima gazı dışarı çıkarken de panik yaşandı. Binanın dış cephe kaplamaları yangından bir gün sonra bile hâlâ düşmeye devam ediyor… Aynı hastane, 2011 yılında da yanmış ve yine, dış cephe kaplama çalışmaları sırasında yangın çıkmıştı. Durum böyle olunca da haliyle akıllara “ihmal mi var?” sorusu geliyor.

İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, yangınla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tepeden aşağı yanlışlarla dolu bir yer izliyoruz. Bugünkü mevzuat, duvar üzerine yapıştırma ile arada boşluk bırakılıp, son kat kaplama ile giydirme cephe yapımına izin vermiyor. Dolayısıyla hastanedeki uygulama yanlış. Kullanılan yalıtım malzemesi izin verilmeyen bir malzeme. Son kat kaplama olarak gördüğünüz malzeme de yanıcı özellikte. Bu tür giydirme cephelerde böyle malzemelere kullanım izni verilemez, yasak. Konunun ilgililerinin, sorumlularının “denetim” ile ilgili sorulara cevap vermesi gerek.”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Taksim İlkyardım Hastanesi yangınıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Eğer bir binada birkaç yıl arayla iki büyük yangın çıkıyorsa, ortada apaçık bir sorun var demektir. Görünen o ki, 2011’de çıkan yangının nedenleri yeterince irdelenmemiş veya yangının çıkış nedenleri tespit edilmesine rağmen, sorunu gidermek yerine, yok sayılması tercih edilmiştir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, yangının çatıda başlaması ve dış cephe boyunca hızla ilerlemesidir. Demek oluyor ki dış cephe malzemeleri sorunludur. Yangın Yönetmeliğine uygun malzeme kullanılmamıştır. İşin en ilginç noktası ise 2011’deki yangın yine dış cephe kaplaması üzerinde başlamış ve büyümüştür. Yangın Yönetmeliğinde ‘İnşaatlara kolay alevlenen yapı malzemelerinin kullanılmasına müsaade edilmeyeceği’ açıkça ifade edilmektedir. İfade bu denli net iken, Taksim İlkyardım Hastanesi inşaatında kolay alevlenen malzeme kullanılmasına kim, neden göz yummuştur? Denetim sürecinde bu durum neden tespit edilmemiş ve neden dış cephede Yangın Yönetmeliğine uygun malzeme kullanılması sağlanmamıştır? Konuyla ilgili pek çok soru sorulabilir. Soruların işaret ettiği noktada, yapı üretim süreci ve denetim sisteminin sorunlu olduğudur. Kamu binalarının inşa süreci, sorunları daha da görünür kılmakta, denetim sistemindeki zafiyeti belirleyici olmaktadır. Hastane, okul, yurt, kreş olarak kullanılan yapılarda göz ardı edilecek en küçük hata, göz yumulacak en küçük bir ihmal, telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacaktır.”

Doğru söze ne denir? Yangın Yönetmeliği dört dörtlük yapılmış olabilir ama Yönetmeliğin varlığı; doğru uygulanmadığı, doğru denetlenmediği ve hayata geçirilemediği sürece anlamsızdır…


Gökçen Parlar Ünal
gokcenparlar@dogayayin.com