Clicky

Header Reklam
Header Reklam

Şahane bir önerimiz var

10 Aralık 2021 Dergi: Aralık-2021
Şahane bir önerimiz var

Solar Decathlon, Amerikan Enerji Bakanlığı’nın (DOE) ilk defa 2002 yılında düzenlediği sürdürülebilir, ekolojik ve tükettiği enerjiyi üretebilen, öğrencilere yönelik bir konut tasarım yarışmasıdır. Enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik konularında toplumda sosyal bilinç oluşturmayı, yarışma süreci içerisinde üretilen inovatif malzemelerle teknoloji ve endüstriye, öğrencilerin katılımıyla ise meslek eğitimine, bilime ve akademiye katkı sağlamayı amaçlıyor. Bilindiği üzere, 2019 Solar Decathlon Afrika yarışmasında ülkemizi temsil eden Team Bosphorus, ReYard Evi projesi ile “İnovasyon ve Mühendislik”, “İletişim” ve “Sosyal Farkındalık” olmak üzere üç kategoride birinci oldu. Bu başarı, hepimizi sevindirdi, gururlandırdı. 
Gelgelelim, birkaç küçük hatırlatma ile hafızaları tazelemekte fayda görüyoruz. Bu ekip, bu başarıya koşarken, ülke olarak da sektör olarak da yeterli desteği görmedi. Projenin mentor hocalarından Prof.Dr.Özden Ağra, Termodinamik dergisine verdiği röportajda şunları söylemişti: “Bizler bu proje için başlangıçta hiç destek göremedik. Hangi kapıyı çalsak elimiz boş döndük. Ülkemizin zorlu bir ekonomik döneminden geçmesi de elbette bir etkendi ama bu tür projelerin ülkemizde hak ettiği desteği göremediklerinin de altını çizmeden geçemeyeceğim. Projeye bir süre sonra yoğun çabalarımız sonucu çok küçük destekler gelmeye başladı. Toplamda 4-5 firmanın gerçek anlamda desteği ile projemiz hayat buldu diyebilirim. Burada bir parantez açarak, sektörün önde gelen sivil toplum örgütleri, ihracatımızı destekleyen birlikleri gibi kurumlardan hiç destek görmediğimizi de üzülerek dile getireceğim. Aslında dilimiz döndüğünce projenin önemini aktarmaya çalışıyoruz fakat ne yazık ki pek anlaşılamıyoruz. Bizim en büyük hayalimiz Solar Decathlon’un Türkiye ayağını gerçekleştirmek. Ama bu, tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Bunu Türkiye’de de Cumhurbaşkanlığının istemesi ve üstlenmesi gerek. Biz Türkiye ayağı için başvurulmasını ve hatta projenin mümkünse İstanbul’da değil, Anadolu’nun farklı bir bölgesinde yapılmasını, o bölgenin de turizm ve teknoloji açısından geliştirilmesini öneriyoruz. Türkiye’de kurulacak bir Solar Decathlon köyünün ne kadar ilgi göreceğini, ne kadar turist çekeceğini, ne kadar farklı teknolojiyi ülkemize getireceğini iyi anlamamız lazım.” 
Bütün bunlardan şimdi yeniden neden bahsediyoruz? Çünkü Solar Decathlon Africa’da ‘bizim çocukların’ komşusu Almanya takımı idi. Birbirleri ile tanışıklıkları, yardımlaşmaları sonucunda çok güzel ilişkiler kuruldu. Gelinen noktada 19 Mayıs - 26 Haziran 2022 tarihleri arasında Almanya Wuppertal'da gerçekleşecek Solar Decathlon Europe (SDE 21-22) yarışmasına İTÜ ve Lübeck Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Team Deeply High takımının katılmasına karar verildi. Üniversiteler arası bilgi paylaşımının, teknoloji ve inovasyon geliştirmek için yapılacak ortak çalışmaların, kurulacak dostlukların, birlikte başarmanın ilk adımı bu. Bu şahane adımın elbette desteğe ihtiyacı var. Proje hakkında detaylı bilgiyi aşağıdaki linklerden alabilirsiniz:

http://deeplyhigh.com/ 
Linkedin adresi: https://lnkd.in/eEQ6Jch7 
Instagram adresi: @teamdeeplyhigh_itu

Projeye destek vermek, sponsor olmak, çocuklarımızın elinden tutmak için ise lütfen:
sponsorship@deeply-high.eu veya  ilginyesimeldes@gmail.com
adreslerinden bilgi alın.


Onları bir kez daha yalnız bırakmayalım. Yeni yıl geliyor, tüm şirketler yeni yıl kampanyaları düzenliyor. Bu yılki yılbaşı kampanyanız, gençlere destek verdiğiniz, ülkemizin geleceğine yatırım yaptığınız pırıl pırıl bir kampanya olabilir mesela…Bizler de web sitelerimizde, sosyal medya adreslerimizde desteklerinizi seve seve duyurabiliriz. 
Son sözü sevgili hocamız Prof. Dr. Özden Ağra’ya bırakıyorum, çünkü tüm yazdıklarımın amacını çok güzel özetlemiş:  “Bence Türkiye’nin sahip olduğu en kıymetli değer; gençliği. Gençlerimize sahip çıkmaz, onları doğru şekilde yönlendirmez ve destek vermezsek, ülkemize en büyük zararı vermiş oluruz.” 

Hepimize aydınlık ve mutlu yarınlar getirecek güzel bir yıl olsun… 

Gökçen Parlar Ünal
Termodinamik Dergisi
gokcenparlar@dogayayin.com