Clicky

Header Reklam
Header Reklam

İşte buna “inovasyon” denir… 

16 Şubat 2021 Dergi: Şubat-2021
İşte buna “inovasyon” denir… 

Bu sayımızda sizleri muhteşem bir sosyal girişim ile tanıştırıyoruz: ecording. Onlar kendilerini “küresel iklim krizine karşı sürdürülebilir ve inovatif çevre teknolojileri geliştiren bir sosyal girişim” olarak tanımlıyorlar. Ama yaşanabilir bir gelecek için bence çok daha fazlasını yapıyor ecording. Aslında farklı üniversitelerde okuyan 7 arkadaşın bireysel çevre bilincini geliştirmeye yönelik bir ekip oluşturmasıyla başlıyor serüvenleri. Kuşlar, en büyük ilham kaynakları…

Yedikleri ve taşıdıkları tohumlar sayesinde yıllar boyunca doğanın her bir köşesine yeşili taşıyan ve doğada sürdürülebilirliğin en önemli halkalarından biri olan kuşlar, onların harika ürünleri ecoDrone’un da çıkış noktası olmuş. ecoDrone; ecording tarafından geliştirilen ve ağaçlandırılması gereken ama ulaşılması zor alanlara, havadan tohum topu atışları gerçekleştiren insansız hava araçlarına verdikleri isim. Nasıl ki doğal ekosistemlerde; ağaçlardan toprağa düşen tohumlar orada tekrar hayat bulur; ecording ekibi de ecoDrone’ları geliştirirken doğadaki bu süreçten esinlenmiş. ecoDrone’lar ile 10 dakikada 2500 adet tohum topu atışı gerçekleştirilebiliyor. Böylece iklim krizine karşı güçlü ve geleneksel yöntemlere göre %330 daha az maliyetli bir şekilde mücadele edilebiliyor, ulaşılması zor alanlarda ekim kabiliyeti sağlayarak 6 kat daha verimli ağaçlandırma mümkün kılınıyor. 

Peki “tohum topu” nedir? Tohum topları, tohumların çimlenme ihtimallerini iyileştirmek ve hızlandırmak amacıyla; kil, toz gübre, çeşitli mineraller ve çalışma yapılacak türün doğal çimlenme bölgesinden alınan orman toprağı ile özel olarak hazırlanan karışımla tohumların kaplanması ve misket büyüklüğünde toplar haline getirilmesiyle oluşturuluyor. Tohumlar, özel olarak hazırlanan bu karışımla kaplanarak soğuk, aşırı sıcak, rüzgar, orman canlılarının tohumu yemesi gibi olumsuz şartlardan da korunmuş oluyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle yaptıkları ar-ge çalışmaları neticesinde, atılan tohumların çimlenme oranını en üst düzeyde tutabilmek için ülkemizde bulunan ve toprak yüzeyine yakın derinliklerde yetişebilen tohum türlerini (Patlangaç, Yaban Elması, Alıç, İğde, Kızılçam, Toros Sediri gibi…) öncelikli olarak tercih ediyorlar. Üstelik, ağaçlandırma çalışmalarında kullandıkları tohum toplarını; yaşamlarını kırsal alanlarda sürdüren, ekonomik ve sosyolojik açıdan iklim krizinin olumsuz sonuçlarından doğrudan etkilenen kadınlar ile üreterek onlar için sürdürülebilir bir gelir kaynağı oluşturuyorlar.

Perakende sektöründe satın alınan her ürünün, her hizmetin ve ödenen her faturanın doğada bir tohum topuna yani bir ağaca dönüşmesini sağlayabiliyor bu girişim. Örneğin, satın aldığınız bir üründe ecoDrone simgesi gördüğünüzde, o ürün satışı için ecoDrone ile bir tohum topu atışı gerçekleştirildiğini anlayabiliyorsunuz. Ayrıca ürünlerin üzerine yerleştirilen QR kodu okutmanızla birlikte tohum topunun hangi türde olduğu, ne zaman, nerede atıldığı gibi detaylı bilgilere ulaşabiliyor ve alandan en güncel fotoğrafları görüntüleyebiliyorsunuz. Bu uygulama, “doğaya dokunan satın alma deneyimi” ile markaları da güçlendiriyor. Nasıl mı? ecording ile işbirliği yaparak müşterilerinizle bağınızı artırırken küresel iklim krizine karşı birlikte mücadele edebilirsiniz. ecording ekibi size farkınızı ortaya koyarak markanıza yeşil bir değer katma şansını sunuyor. Markanızın sürdürülebilirlik çalışmalarını görünür kılmak için ecording, doğaya yeşil bir iz bırakarak; hedef kitlenizin ilgisini çekecek ve sektör paydaşlarınız arasından öne çıkmanızı sağlayacak bir sürdürülebilirlik hikayesinin parçası olma fırsatı veriyor. Onların yaptıkları bu çalışmayı kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak da destekleyebilirsiniz. Markalar ile gerçekleştirdikleri sosyal medya kampanyaları, dönemlik projeler, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gibi çalışmalar kapsamında; ecoDrone ile yapılan tohum topu atışı yapıyorlar. Oluşturulan özel QR kod sayesinde tohum topunuzun ağaca dönüşme hikayesini güncel ve şeffaf bir şekilde takip edebilirsiniz (İlgilenenler için web adresleri: ecording.org)

Gençlerin yaptıkları bu kazan-kazan proje takdire şayan… Gelecek için umut veren, kadınların istihdamını destekleyen, doğaya çok büyük katkı sunan ve yeni teknolojiyi sürdürülebilir bir gelecek, yaşanabilir bir dünya için kullanabilen bu faaliyet, “inovasyon” kelimesinin tam karşılığı işte…

Gökçen Parlar Ünal
gokcenparlar@dogayayin.com