Header Reklam
Header Reklam

“İnovasyon yalnızca teknolojik atılımlarla değil; yeni fikirlerin gelişebileceği bütünsel bir ekosistem yaratmakla ilgilidir”

10 Eylül 2024 Dergi: Eylül-2024
“İnovasyon yalnızca teknolojik atılımlarla değil; yeni fikirlerin gelişebileceği bütünsel bir ekosistem yaratmakla ilgilidir”

Net sıfır bir dünyaya geçiş, pek çokları için pembe bir düş gibi görünüyor. Küresel salgınlar, savaş ve iklim değişikliği muazzam varoluşsal tehditler oluşturuyor ve iklim krizi odağından uzaklaştırıyor.

Bu zorlu engellere rağmen, çözüm üretebilme hızı da artıyor. Yapay zeka ile daha çok verinin daha kısa sürede toplanması, analiz edilmesi ve inovasyon ortamına aktarılabilecek bilgilere dönüştürülmesi kısa sürede mümkün olabiliyor.

İnovasyonun gücünden gerçekten yararlanmak ve net sıfır hedefine doğru enerji geçişini gerçeğe dönüştürmek için, başarılı inovasyonu yönlendiren kritik faktörleri anlamamız gerekiyor. 

Claus Nussgruber Utility Global firmasının yöneticisi Claus Nussgruber’in Forbes’te yayınlanan makalesinde; “Net sıfır dünyaya giden yol zorluklarla doludur, ancak tarih, inovasyonun görünüşte aşılmaz engelleri aşabileceğini göstermiştir. Doğru ortamı teşvik ederek, yıkıcı anları yakalayarak ve etkili bir şekilde uygulayarak enerji geçişini ileriye taşıyabiliriz. İnovasyon yalnızca teknolojik atılımlarla ilgili değildir; yeni fikirlerin gelişebileceği bütünsel bir ekosistem yaratmakla ilgilidir” diyor. Nussgruber makalesinde özetle şu bilgileri veriyor:

İnovasyon, harika bir fikirden veya teknolojik bir atılımdan daha fazlasını gerektirir. İnovasyonun tarihi örnekleri, çığır açan icatların bile gelişmek için doğru koşullara ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Örneğin, matbaanın bir versiyonu, Gutenberg'in 1440'taki versiyonundan 800 yıl önce Çin'de icat edildi. Ancak Tang hanedanlığı dönemindeki siyasi durum, yaygın olarak benimsenmesini sınırladı. Buna karşılık, Gutenberg'in taşınabilir baskı makinesi, kitaplara olan talebin yüksek olduğu, politik olarak parçalanmış bir Avrupa'da gelişti.

Bir yeniliğin dünyayı değiştirebilmesi için doğru yer ve zamanda tanıtılması ve fırsattan yararlanabilecek bir kuruluştan gelmesi gerekir.

Her şeyden önce, yeniliğin elverişli bir ortama ihtiyacı vardır: Yenilik, hedef kitle tarafından anlaşılan net ve elle tutulur faydalar sunmalıdır. Sosyopolitik ortam, yenilikçiliği teşvik eden politikalar ve düzenlemelerle destekleyici olmalıdır. Yatırımcılardan gelen finansal destek, yeni fikirlerin geliştirilmesi ve ölçeklendirilmesi için hayati önem taşır.

Mercedes-Benz'in yükselişini düşünün. Şirketin kökleri, hızlı teknolojik ilerlemeler ve toplumsal değişimle işaretlenen bir dönem olan Sanayi Devrimi'nin zirvesinden hemen sonra verimli bir zemin olan 1880'lerde atılmıştır. Ayrıca, zengin bir orta sınıfın yükselişi, yeni girişimlere yatırılmaya hazır bir sermaye havuzu yaratmıştır.

Yenilikçiler, paydaşları birleştirebilecek ve ilham verebilecek ikna edici bir vizyona sahip olmalıdır. Yenilik, büyüleyici olmalı ve halkın hayal gücünü harekete geçirebilmelidir. Pazarda kendini kanıtlamak için yeni bir katılımcıya yer olmalıdır.

İnovasyonun bir kırılma noktasına denk gelmesi önemlidir. Bu yıkıcı an gerçekleştiğinde, kalıcı bir değişim sağlamak için yeniliği güvence altına almak ve yaymak çok önemlidir. Bunun için şunlar gerekir: Yenilik, anlaşılması ve kullanılması kolay bir ürün veya hizmete dönüştürülmelidir. Yenilik, pazarda yer edinmek için hızla yayılmalıdır. Üretim kapasitesi, artan talebi karşılamak için ölçeklenebilir olmalıdır.

Şimdi, insanlık iklim değişikliği ve enerji geçişinin zorluklarını ele almak için yeni bir inovasyon dalgasına ihtiyaç duyduğu başka bir kritik kavşakta duruyor.

Teknolojik yenilik ileriye doğru atılan ilk adımdır, ancak tarihsel örneklerin gösterdiği gibi başka faktörler de gerekli olacaktır.

Destekleyici hükümet politikaları ve toplumsal kabul, temiz enerjiye geçişi hızlandırmak için çok önemlidir. Ek olarak, temiz enerji teknolojilerinin verimliliğini ve fiyat uygunluğunu iyileştiren ilerlemelere yol açabilecek araştırma ve geliştirmeyi desteklemek için fon sağlanmalıdır.

Toplumsal kabul de bu geçişte hayati bir rol oynar. Sektörün tamamı, temiz enerjinin faydalarını ve fosil yakıtların çevresel etkisini vurgulamak için kamuoyu farkındalık kampanyalarını ve eğitim programlarını desteklemeli ve daha fazla kamu desteği sağlamalıdır. Yerel temiz enerji projelerine toplumsal katılım, kabulü ve katılımı artırabilir. Çevre dostu ürünlere yönelik artan tüketici talebi, işletmeleri sürdürülebilir uygulamaları benimsemeye teşvik ederken, toplu taşımayı kullanma ve evde enerji tasarrufu gibi enerji tasarrufu alışkanlıklarına yönelik toplumsal değişimler bu geçişi daha da destekler.


Etiketler