Header Reklam
Header Reklam

İklimlendirme Sektörünün 2022 İhracat Hedefi 7 Milyar Dolar

15 Mayıs 2022 Dergi: Mayıs-2022

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği’nin (İSKİD) açıkladığı 2021 verileri oldukça dikkat çekici. Görünen o ki;
Mart-2020’den beri hayatlarımızın ana başlığı hüviyetinde olan koronavirüs pandemisi iklimlendirme sektörünü de net bir şekilde etkilemiş. Neyse ki bu etkileme iyi yönde gerçekleşmiş. Kısa ve orta vadedeki hedef ve beklentiler, sektörün önümüzdeki süreçte de oldukça hareketli olacağının sinyallerini veriyor.

“İSKİD, Türkiye İklimlendirme Sektörü 2021 Verilerini Değerlendiriyor” webinarına konuşan İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan, sunumunda sektörün ihracat ve büyüme potansiyeline vurgu yaparak, 2021 yılında sektör ihracatının 6,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve 2022 yılı hedefinin ise 7 milyar dolar seviyelerinde olacağını söyledi. Didonyan, önümüzdeki 10 yıllık süreçte 25 milyar dolar ihracat hacmi ve 35 milyar dolarlık iç piyasa büyüklüğü ile Türkiye İklimlendirme Sektörünün toplam 60 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağının beklenildiğini vurguladı.

Ürün bazlı bilgiler veren İSKİD İstatistik Komisyonu Başkanı Seda Olcan ise, split klima üretiminin 1,5 milyonu aştığını, iç satışın da 1 milyon adedi geçtiğini söyledi. 2021 yılında iç pazarda split, multi split ve ticari multi split klimada yüzde 42 oranında büyüme yaşandığını söyleyen Olcan, yine 2021 yılı split klima ihracatında yüzde 120’lik artışla rekor kırıldığının altını çizdi. Kentsel dönüşüm ve yeni konutların 2022 yılı son çeyreğinden itibaren split ve multi split klima satışlarına ivme kazandırmasını beklediklerini de ayrıca vurguladı.

Sunumunda “Türkiye Avrupa’nın en büyük VRF pazarıdır” diyerek bu kategoriye ayrı bir paragraf açan Olcan, “VRF/VRV klima pazarına baktığımızda kamu yatırımlarındaki azalmaya rağmen, VRF sistemler krizden az etkilenen ürün gruplarıdır. Döviz kurlarında artış ve komponent tedarikinde ve lojistikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2021 yılında VRF pazarının küçüleceği öngörülmüş olsa da pazar dış ünite bazında iç satışta yüzde 7, ihracatta ise yüzde 13 büyüme gösterdi. Yine kıyı bölgelerdeki konut artışına paralel olarak mini VRF pazarında yüzde 20 büyüme sağlandı. VRF iç ünite pazarında ise ithalattaki yüzde 13’lük düşüşe karşı, imalatın artmasıyla VRF iç ünite pazarı 2021 yılını yüzde 14’lük bir büyüme ile kapattı. 2021 yılı ihracat artış oranının son 3 yıla kıyasla rekor seviyede olması, Türkiye’nin VRF sistemler özelinde bölgesel dağıtım üssü olma başarısının bir göstergesi niteliğindedir” dedi.

İSKİD Yönetim Kurulu ve İstatistik Komisyonu Üyesi Volkan Arslan da çatı tipi klima (rooftop), fancoil, klima santrali ve soğutma grubu pazar verileri ile ilgili istatistik verilerini katılımcılarla paylaştı. Çatı tipi klima (rooftop) ürün gruplarında ithalat oranının 2018-2021 döneminde yüzde 90 daraldığını söyleyen Arslan, bunun sebebinin artan yerli üretici sayısı ve rekabetin artmasıyla pazarda ithal ürünlerin daha az yer bulması olduğunu söyledi. 2021 yılında ise pandemi nedeniyle kaybedilen pazarın bir kısmının geri kazanılarak çatı tipi klima(rooftop) satışlarında iç pazarda yüzde 25 artış sağlandığını belirtti. İç pazar büyüklüğünü 600 satış adedi olarak ifade eden Arslan, iç pazardaki dağılımda pazarın yüzde 37’sinin gazlı olarak çalışan çatı tipi klimalardan, yüzde 6’sının ise su soğutmalı paket klimalardan oluştuğunu vurguladı.