Yeni Bir Yıla, Yeni Umutlarla Başlamak
1999 yılında dogalgaz alım ve tüketimi, 10 milyar m3 hacminde gerçekleşti. Bu hacmin 2000'de 18, 2005'te 45, 2010da 55 ve 2020'de 82 milyar m3'e ulaşacağı sanılıyor. 2003 yılında devreye girmesi beklenen Türkmenistan Dogalgaz Projesi ile 16 milyar m3 dogalgaz alımı gerçekleşecek. Dogalgaz kullanımı ve yaygınlaşabilmesi amacına yönelik olarak Silivri ve Tuz Gölü'nde yeraltı depolama tesisleri için çalışmalar başladı. Silivri projesi için TPAO ile anlaşma gerçekleşti. Tuz Gölü için ise ihale yapıldı.
Ülkemizin ve tesisat sektörümüzün lokomotif unsurlarından inşaat sektörüne bakalım; Geçtiğimiz yılın ilk yarısında inşasına başlanan daire sayısı % 3,9, iskana açılan daire sayısı % 25,8 oranında arttı. Özel sektör konut yatırımlarının GSYİH içindeki payı % 7,7 oldu. Kooperatifler için ise iyimser bir tablo çizilemedi. Genelde yılda 2000 yeni kooperatif kurulmakta iken 1999'da bu hacmin en iyimser ihtimalle ancak yarısına ulaşılabildi. Mevcut kooperatiflerde de TOKİ'den alınamayan hakedişlerle ödeme güçlükleri ve finans sorunları yaşandı. 17 Ağustos deprem felaketi sonrasında ise yıkılan, oturulamaz duruma gelen yapılarla birlikte yıl sonunda 19 bin 279 konutun yıkıldığı, 30 bin 922 konutun oturulamaz duruma geldiği açıklandı. Felaketler, mühendislik mesleğinde akreditasyon çalışmalarının öneminin altını çizdi. Mesleki düzenlemelerin ivediliğini tüm çevrelere kabul ettirdi.
Mekanik Tesisat Sektörümüze daha yakından bakacak olursak, ISKAV, sanayimizin değerlendirebilmesi için çırak eğitimi olanakları oluşturdu, geliştirdi. Meslek içi eğitimin ve bilgi alışverişinin güçlenmesine yönelik seminer, panel, kongre etkinlikleri üniversite, oda ve dernek çalışmalarının yanı sıra firmaların da faaliyetleri ile çeşitlendi, zenginleşti.
Ashrae Fundamentals'in ardından Recknagel gibi temel kaynaklar TTMD'nin çabaları ile dilimize kazandırıldı. Sektörümüzün temel yapı taşlarından Alarko; soğutma, klima sektörü devlerinden Carrier'le birleşerek bir dünya markasının ülkemizde üretilmesini, Türk mühendisliği etiketi ile dünya pazarlarına sunulmasını sağladı.
Teba Topluluğu, Türk mühendisliği ürünlerinin Amerika'da Nasa Uzay Üssü dahil olmak üzere kabulünü başardı.
Üretici firmalarımız, daha iyi teknolojiler, know hovv'lar kullanarak, güçlü işbirlikleri ivmelerinden yararlanarak üretim olanaklarını geliştirdiler. Sertifikasyon çalışmaları hızlandı.
Ekonomi politikamız, enflasyonist büyümeyi terk ederek, birikimlerin sağlıklı rekabet ilişkileri içinde üretime, ticari yapımızı zenginleştirmeye kanalize edilebilmesine olanak yaratacak uygulamaları hayata geçirmeye, yerleştirmeye yöneldi.-
Yeni bir yıla girerken elde ne var diye bakıyoruz. Elde var "her zamankinden güçlü bir umut... paylaştıkça çoğalan".
Yeni bir yılın başlangıcında bundan daha güzel ve değerli ne olabilir ki. Tüm toplumumuz, sektörümüz, okurlarımız için en iyi dileklerimizle.
Oya Bakır
oyabakir@dogayayin.com