Çok geç olmadan üniversite-sanayi işbirliğini gündeme almalıyız
Orhan Turan Not Defterimden köşesinde TÜGİAD raporundan alıntılar yaparak ülkemizin üniversite-sanayi işbirliğinde hangi noktada olduğunu bir yandan OECD üyesi ülkeler, diğer yandan gelişmiş ülkeler ile kıyaslayarak gözler önüne seriyor. Genel ekonomik göstergelerin yansıması olarak sektörümüzün üniversite ilişkilerinin gelişmiş olduğu iddia edilemez. Öte yandan özellikle yeni yatırımdan kaçınıldığı, AR-GE çalışmalarının yok denecek kadar az olduğu ve önemsenmediği günümüz koşullarında gelecek için de iyimser olunamayacağı açıktır. Gümrük Birliği ortamında sanayicilerimizin hangi avantajları ile rekabet edeceği ise düşündürücüdür. Tarihsel avantajları, özellikle komşu ve BDT üyesi ülkeler ile gelişen işbirliği ortamını, ülkemizin genç üretken nüfusunu, mühendis, mimar, teknik eleman ve yetişmiş iş gücünü, inşaat sektörünün dinamik yapısını gören, rasyonel düşünebilen sektör temsilcilerinin sanayi-üniversite işbirliğinde ciddi adımlar atılması isteminin desteklenmesi akılcı bir çıkış yoludur.
Sanayileşmiş ülkelerin tümü sermaye gücü yanı sıra, araştırma geliştirmeye ayırdıkları pay, bilimsel üretim ortamları, bilimin sanayi ile entegre olabilme yetenekleri ile gelişme göstermektedirler. Biiim bu süreçte; üretim koşulları ve ürüne yönelik daha hızlı, daha verimli, daha çok istemlerine yanıt verebilmesi ile başarıda kendisine saygın bir yer edinmektedir. Ülkemizin sorumluluk sahibi akademisyeni, ithalatçısı, üreticisi, satıcısı ile sektörümüzün meslek odası ve sivil toplum örgütleri kanalını zorlayarak üniversite-sanayi işbirliğinde üretken platformlar oluşturması kaçınılmazdır. Arada Bir sütunlarında M.Bülent Vural bu noktada konuya farklı bir bakış açısı getiriyor. Hocalarımıza ve üretici, satıcı, uygulamacı zincirine son derece ciddi, akılcı öneriler getiriyor. Değerli okurlarımızın da aynı düşünceleri paylaşacağına inanıyor ve sektörümüzün çalışkan, bilgili ve geleceği gören geniş kesimlerinde işbirliği ortamına yönelik adımların atılacağını umuyoruz.
Her ay daha iyi bir dergi heyecanını duyan Termodinamik'de bu ay 12 sayfaya çıkan haberlerin yanı sıra; Mühendisçe köşesinde Coşkun Mançuhan'ın "Nevruz'un Düşündürdükleri", Yeni Ürünler ve Teknolojiler sayfasında Nural Tuncer'in "Stiebel Eltron'dan Komple Güneş Enerjisi Seti", H2O Köşesinde Enis Burkut'un "Hidrosiklon Su Filtreleri" başlıklı yazıları yer alıyor. Birinci bölümünü geçen ay yayımladığımız "Metasys Açık Sistemler" teknoloji sayfalarında "Sistemler Arası Entegrasyon" bölümü ile son buluyor. Bina otomasyon sistemlerinde gelinen son aşamayı dergimiz için değerlendiren Murat Doğanay ve Ekur Otomasyon A.Ş.'ye teşekkür ederiz.
Cumhuriyet Türkiye'sinin yurtsever, ilerici mühendisler kuşağının "ilklerinden Prof.Emeritus Dr.Necdet Erarslan'ın "Mühendis Gözüyle" yaptığı değerlendirmeleri söyleşi sayfalarımızda okuyabilirsiniz. Dergimiz Portre konuğu olarak bu ay ASHRAE Eski Başkanı Cariyle M.Ashley'in kaleminden VVillis H.Carrier'a yer vermenin gururunu taşıyor. Bir süredir dergimize değerli katkılarda bulunan Mak.Yük.Müh.Hüseyin Onbaşıoğlu'nun çevirisi "Sıcak Kafalara Soğuk Tavanlar" yazısını ilgiyle karşılayacağınıza inanıyoruz.
Termodinamik yayını olarak bu günlerde tanışacağınız Tesisat Market "Ürün Pazarlama Rehberi" ile sektör yayınları arasında farklı ve önde konumumuzu sizlerle paylaşmanın heyecanını duyuyoruz. Termodinamik "dergi"sine Termodinamik "Sektör Kataloğu"na gösterdiğiniz güvenden güç alarak yayımladığımız Tesisat Market "Ürün Pazarlama Rehberi"ni de ilgi ile karşılayacağınıza inanıyoruz.
Daha iyiye hep birlikte, güzel günler dileğiyle esen kalın.
İsmail CEYHAN