Ar-Ge mi Yapıyoruz, Ür-Ge mi; Ne Yaptığımızı, Yapmak İstediğimizi Biliyor muyuz?
Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) ve Ürün-Geliştirme (Ür-Ge) çoğunlukla birbirine karıştırılıyor.
Ar-Ge'nin ne olduğunu gerçekten bilenler, yaptıklarına Ar-Ge demekten imtina ederken, bilmeyenler ise her girişimlerini Ar-Ge olarak sunuyor.
Ar-Ge; daha sofistike bir süreçtir, belki de sonu ya yoktur, ya da çok uzun solukludur. Çünkü bir bilim dalında inovatif (yenilikçi yenilik-yenileşim) teknoloji geliştirmeyi hedefleyen, belki de bir ürünün hayalini kurma noktasında yeni bir bilgiyi keşfetmeye yönelik, “araştırmaya” odaklı bir süreçtir ve Ar-Ge projeleri her zaman ticari olarak uygun ürünlerle sonuçlanmayabilir. Ar-Ge’nin görevi; temel araştırma, uygulamalı araştırma ve deneysel geliştirmedir. Ar-Ge’de deyim yerindeyse bilimsel bir “hayal” vardır, Ür-Ge’cinin görevi ise o hayali “ticari cazibeye sahip bir çıktı”ya dönüştürmektir.
Şirketlerin ticari başarısı ve bekası için Ür-Ge çok önemli olmakla beraber, o şirketin “yaratıcı yenilik geliştiren uzmanlığı” algısı, marka değeri açısından “Ar-Ge” başarıları büyük önem taşır. Ar-Ge, bir şirketin sürdürülebilir büyümesi ve başarısı için hayati öneme sahiptir.
Ar-Ge, bilimsel araştırma, deney ve yeni teknolojilerin geliştirilmesini içeren daha geniş bir dizi faaliyeti kapsar. Odak noktası, çoğu zaman çabucak gerçekleştirilmesi gereken bir ticari amaç olmaksızın yeni fikirlerin, kavramların ve teknolojilerin keşfedilmesidir. Genellikle uzun vadeli düşünmeyi ve daha geniş bir zaman ufkunu içerir. Ar-Ge'nin sonuçları anında ticari ürünlere dönüşmeyebilir ve hayata geçmesi yıllar alabilir. Hatta önceden tanımlanmış bir pazar talebi olmadan, bilginin sınırlarını zorlamayı ve yeni olasılıkları keşfetmeyi amaçlayan keşif ve merak odaklı faaliyetleri içerir.
İşte bu yönü itibarıyla, firmaların aslında ticari açıdan yatırım yapmayı riskli buldukları bir alandır. Ür-Ge ise yeni veya mevcut ürünlerin var olan konseptten pazara sunulmasının cazip hale getirileceği bir süreçtir. Daha çok ürünlerin müşterileri ihtiyaçlarını en üst seviyede karşıladığından emin olmaya odaklanır. Ürün geliştirme mühendisleri, ürünlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesinin yanı sıra bunların üretilebilir ve uygun maliyetli olmasını sağlamaktan da sorumludur. Ürün geliştirmede amaç, müşteri ihtiyaçlarını karşılayan somut ve pazarlanabilir bir ürün yaratmaktır.
Her ikisi de önemlidir. Çünkü bilim, insanlık için bir katma değer yaratamıyorsa, çabası ne içindir? Bir hayali kurgulayanlara da ihtiyacımız var, o hayali gerçeğe dönüştürmek için çabalayanlara da…
Ayrıca her Ür-Ge projesinin ilhamı, bir Ar-Ge projesi olabilir. Ar-Ge projeleri bir kuruluşun “verimsiz yatırımı” değil, tersine, o kuruluşa itibar da kazandıran, marka değerine değer katan, rakiplerine “tur bindiren” gücü olabilir.
Ar-Ge ile Ür-Ge’yi birbirinden ayırarak, ama önem açısından azımsamayarak, doğru vizyonla değerlendirerek gelişimize hazır olmalıyız.
TERMODİNAMİK