Yapay zeka..
Tianjin'deki Dünya 2. Yapay Zekâ Kongresi'nde insan sesini kusursuzca taklit edebilen, yargıçlara karar aşamasında yardım edebilen ve müşterilere denedikleri bir giysinin iyi uyup uymadığını söyleyebilen makineler sergilendi.
Yapay zekâ (YZ)'yı geliştirerek yol alan Çin, endüstri sektörüne yeni oyuncular katarak verimliliği artırmayı ve ekonomisine yeni bir canlılık enjekte etmeyi amaçlıyor. China Internet Network Information Center (Çin İnternet Ağları Bilgi Merkezi) verilerine göre 2017 Haziran ayında, dünyada mevcut 2.542 YZ kuruluşunun aşağı yukarı dörtte biri Çin'de idi. Bunlarda 15,700 patent dosyası bulunuyordu ve bu da Çin'i, ABD'den sonra 2. sıraya yerleştiriyordu.
Endüstri ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlığı'na göre, Çin YZ endüstrisinin geçen yıllık çıktısı 18 milyar yuan (2,85 milyar ABD doları) tuttu; bu sektörle bağlantılı sanayi dallarının değeri 220 milyar yuan seviyesine ulaştı.
Çin YZ Yeni Jenerasyon Geliştirme Stratejileri Enstitüsü'nün (CINGAIDS) 408 ilgili şirket ile yaptığı araştırmaya göre, "YZ teknolojilerinin gelişmesi yalnızca Çin'in ekonomik ilerlemesinin iç motoru olmakla kalmıyor, aynı zamanda dünya refahına da katkıda bulunuyor." Araştırmaya göre Çin'in yüksek teknoloji devleri YZ inovasyonuna yoğun biçimde yatırım yapıyor. Küresel YZ liderlerini yakalamak için Çin'de 18 eyalet, bölge ve belediye YZ ile bağlantılı endüstrileri teşvik amacıyla yeni teşvik politikaları benimserken, 27 adet eyalet çapında bölge de YZ endüstri parkları kurma planları açıkladı.
Çin Bilim ve Teknoloji Birliği Başkanı ve Çin Bilim ve Teknoloji Eski Bakanı Wan Gang, Çin şirketlerinin akıllı robot, otomatik alışveriş yerleri, çeviri makineleri, sürücüsüz araçlar alanında çarpıcı başarılar sağlayarak yüz tanıma, sesli çeviri ve davranış analizinde rekabet kabiliyeti edindiğini söyledi. YZ teknolojileri Çin'de, şehir planlama, akıllı ulaşım, sosyal yönetişim, sağlık, tarım ve ulusal güvenlikte geniş ölçüde uygulanmakta.
Çin ve Fransa arasında ortak şirket finansmanı için 1 milyar dolar yatırım yapmayı düşünen Fransız girişimci Ludovic Bodin, "Fransa Başkanı Emmanuel Macron'un Ocak ayındaki Çin ziyareti sırasında YZ büyük öncelikli konu idi. Çin YZ alanında mukayeseli üstünlüğe sahip. Bu ülkenin büyük veri tabanları, teşvik politikaları ve eğitim reformu anahtar niteliğinde avantajları. Bu arada Fransa da yetenekleri topluyor; sektörü teşvik ederek Avrupa'da YZ gelişmesinin başını çekmeyi amaçlıyor" dedi. E-ticaret devi JD.com'un kurucusu olan Liu Qiangdong, kongrede, şirketinin gelecek beş yıl içinde Çin'de 800 adet YZ teknolojisi lojistik merkezini yenileyeceğini söyledi. Liu, "Depolama, araç sevki, istasyon dağıtımı ve müşteri konularını kapsayan akıllı bir sistem öngörüyoruz. Gelecekte kuryeler, ofiste oturan ve işlerini makinelere yaptıran beyaz yakalılar olacak" dedi. Bu arada yapay zekalı iFlytek makinesinin çeviri kapasitesinin, 2019'da, İngilizcede uzmanlaşan bir üniversite mezununa eşdeğer olacağının beklendiği açıklandı. UNESCO İletişim ve Enformasyon Bölümü'nden yönetici Indrajit Banerjee, YZ sektörünün 2030 yılında dünya ekonomisine 16 trilyon katkı yaratmasının beklendiğini söyledi. CINGAIDS'in CEO'su Gong Ke, "Yeni teknolojilerin ilerlemesi durdurulamaz. İnovasyon gittikçe hızlanıyor. Eğer eğitim buna ayak uyduramazsa, sonraki kuşak YZ ihtiyaçları karşılayacak becerilere sahip olamaz" dedi.
Elalem nelerle uğraşıyor diye bir bakalım istedim, dünya neyi konuşuyor, nereye koşuyor bir görelim. Görünce heves ediyor da hevesi kursağında kalıyor insanın; henüz minicik çocukları nasıl koruyacağını bilemeyen, kadın çalışsın mı çalışmasın mı diye tartışan, bizden yahut ötekinden diye birbirini yiyen ülkemde…
Gökçen Parlar Ünal
gokcenparlar@dogayayin.com