Header Reklam
Header Reklam

Ayterm A.Ş. Şirket Ortakları Ahmet Özaktaç ve Mesut Özaktaç: 'Akasya AVM, pek çok açıdan diğer alışveriş merkezlerinden farklı bir proje oldu'

05 Nisan 2014 Dergi: Nisan-2014
Ayterm A.Ş. Şirket Ortakları Ahmet Özaktaç ve Mesut Özaktaç: 'Akasya AVM, pek çok açıdan diğer alışveriş merkezlerinden farklı bir proje oldu'
Proje çok büyük ve iddialıydı

Ayterm 1975 yılında, babamız Alamettin Özaktaç tarafından kurulmuş, 1983 senesinden itibaren de iki kardeş olarak bizlerin % 50 ortak hissesi ile faaliyetlerine devam etmekte olan bir firma. Ayterm’in yapısal olarak başlangıç noktası brülör ve doğalgaz servisi. Mekanik tesisat, firmamızın daha sonraki zamanlarda faaliyet gösterdiği bir alan oldu. Mekanik tesisat konusundaki ilk büyük projemiz, Starcity Alışveriş Merkezi’dir. Starcity AVM, Boyner-Yıldız Holding ortaklığı ile yapılmış bir alışveriş merkezi. Buranın ısıtma-soğutma-havalandırma-yangın -otomasyon -doğalgaz ve sıhhi tesisat işleri,ana cihaz satınalması da dahil olmak üzere tarafımızdan yapılmıştır. Hemen akabinde Türkiye’de ender bulunabilecek, Avrupa standartlarının üzerinde, bir eşi Amerika’da diğer eşi Avrupa’da bulunan Fenerbahçe Ülker Sports Arena’nın mekanik tesisat işlerini üstlendik. Akabinde önümüze Akasya AVM projesi çıktı. Bu projeyi yapıp yapmamak hakkında bir hayli düşündük. Proje çok büyük ve iddialıydı. Başlangıçta gözümüzü korkutmadı desek yalan olur…  İlk dikkatimizi çeken, projenin AVM’ler arasında fark yaratmak üzere planlanmış olmasıydı. Projede çok büyük şirketlerin imzası bulunuyor: Mesela proje SAF Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Türkiye’nin önde gelen firmalarının da dahil olması ile şekillenmiş bir proje. Yıldız Holding, Dinçkök Grubu, Sinpaş Grubu ve Doğu Batı Grubu’nun bir konsorsiyumu projenin ortakları arasında. SAF Gayrimenkul’ün ilk AVM projesi olduğu için çok hassasiyet gösterdikleri bir proje aynı zamanda. Projeyi uzun uzun inceleyip üzerinde bir hayli kafa yorduktan sonra mekanik tesisat ihalesine girmeye karar verdik. Bu noktada Ülker Sports Arena ve Starcity AVM’nin bize kazandırdığı tecrübe, özgüvenimizi de artırdı. İhale sürecinden de başarıyla çıktık.

Alanında uzman firma ve kişilerle çalıştık

Akasya AVM’nin inşaatı yaklaşık 2 yıl sürdü. Bu süre zarfında Dinçkök Grubu’nun Akmerkez projesinden elde ettiği tecrübeler, projeye hâkimiyet anlamında çok büyük bir katkı sağladı. Buradan yola çıkarak projenin başında bizim de çok şey öğrendiğimiz, daha evvel Akmerkez’in başında bulunan SAF Gayrimenkul’ün Genel Müdürü Makine Mühendisi Zeynep Akdil 'in tecrübelerinden ve bilgisinden yararlanarak iki sene gibi bir zaman zarfında firmamız, taahhütlerini başarıyla yerine getirmiş ve projeyi teslim etmiş durumda.
Mekanik tesisat projesinin uygulamasında yangın tesisatında Kazım Beceren Hocamız ile; mekanik tesisat proje uygulamasında ise Sayın Sarven Çilingiroğlu ile çalıştık. Akasya AVM, Ayterm’in teknolojiyi kullanma, mühendislik becerisi ve tecrübelerini ortaya koyması anlamında imza attığı zirvedir diyebiliriz. Buraya ulaşmamızda hakkını teslim etmek istediğimiz ve destekleri için çok teşekkür etmek istediğimiz isimlerin başında; tecrübelerini bizlerden esirgemeyen Sayın Rüknettin Küçükçalı gelmektedir. Kendisinin bize moral ve motivasyon konusunda da destekleri büyük oldu.
Akasya AVM, çok çarpıcı rakamsal verilere de sahip. Mesela AVM’ye tam 180 km boru döşendi. Bu neredeyse İstanbul ile Adapazarı arasındaki mesafeye eşit. Havalandırma kanalları ise 95.000 m2’leri bulmuş vaziyette. Yaklaşık 300 kişilik bir ekiple geceli gündüzlü çalıştık. Akasya AVM, farklı uygulamalara da ev sahipliği yapıyor. Mesela AVM içinde yer alan Kidzania Çocuk Yaşam Merkezi, dünyada Meksika, Dubai ve Türkiye’de bulunan, apayrı bir mekanik tesisat sistemi ile inşa edilmiş enteresan bir konsept. Bu konseptte çocuklara oyun alanları için belli krediler verebiliyorsunuz. Kredileri tükendiğinde ise yeni kredi elde edebilmeleri için üretmeleri gerekiyor. Bir çocuk şehri gibi düşünülebilir aslında… Çocuklar üretiyor, satıyor, para kazanıyor ve diledikleri gibi harcıyorlar burada… Bir nevi hayata hazırlanırken meslek seçimleri de yön buluyor. Sadece çocuklar için değil, gerçek hayata adaptasyon sürecinde ciddi fayda sağladığını düşündüklerinden olsa gerek, ebeveynler de bu bölüme oldukça yoğun ilgi gösteriyorlar.
Akasya AVM’nin yapım aşamasında elbette işini çok iyi yapan firmalar ile çalıştık. Mesela ısıtma tesisatında Buderus kazanları, soğutma grubunda ve santrallerde Daikin ürünlerini kullandık. Sirkülasyon pompaları, temiz su ve pis su pompalarında Wilo ürünlerine yer verdik. Yangın tesisat malzemelerinde sektörde önemli bir oranda yer alan NORM markasını, slot difüzörlerde ve menfezlerde Elektroteknik, izolasyonda ise ODE ürünlerini tercih ettik. ATC firması ile jetfan ve özel laboratuvar tipi fanlar konularında çalıştık. Türkiye gibi deprem bölgesinde bulunan AVM'nin deprem önlemleri içinse çözüm ortağımız, alanında uzman Ulus Yapı oldu. Otomasyon konusunda da On Otomasyonun sunduğu çözümler projemizde yer aldı. Ayrıca mağazaların ısıtma-soğutma cihazları olarak Form A.Ş. tercih edildi. Görüldüğü üzere, hem dünyada hem de Türkiye’de kabul görmüş alanında uzman markalarla çalıştık. İyi bir çalışma ortaklığı yaptığımızı düşünüyoruz. Sonuçta ortaya çıkan bina ve sistem ortada. Neticede beceriyi, tecrübeyi ve yeteneği önemseyen, emeğin hak ettiği saygı ile karşılandığı takdire şayan bir proje olduğuna inanıyoruz.

Attığımız her adımda enerji verimliliği birinci önceliğimiz oldu

Mekanik tesisat uygulamalarının tamamı modülasyon veya inverter sistemler ile çalışıyor. Bu da işletme ve çevre için enerji verimliliği demektir. Yeşil bina sertifikasyonlarından hangisi istenirse başvurulabilecek ve alınabilecek bir sistem yaptık. Su arıtmalarımız çevreye duyarlı sistemler ve geri dönüşüm cihazlarının hepsi kullanıldı. Dünya normlarının da üzerinde cihazlar seçildi.  Gerekli sertifikaları hem cihazlar hem de uygulamalar için talep ettik. Projede taze hava sistemlerinde filtrasyonu çok yüksek boyutta tutup kirli havadan geri dönüşüm yapabiliyoruz ki bu da enerji verimliliği anlamınca ciddi bir katkı yarattı. Otomasyon sistemi ile yangın grubu hariç 3000’in üzerinde noktada kontrol sağlayabiliyoruz. Bu da AVM'yi gezen ziyaretçiler için konfor sağlarken, işletmeciler için kolaylık anlamına gelir. Yangın grubunun otomasyon çözümleri başlı başına farklı şekilde kuruldu. Bu konuda da On Otomasyon’un profesyonelliğinin altını çizmekte fayda görüyoruz.
Bilindiği üzere kurduğumuz tesisat sadece AVM’nin değil; aynı zamanda projede yer alan konutları da kapsıyor. Konut ile AVM’nin mekanik odaları ve ana cihazları ortak olarak kullanılıyor. Altyapısal olarak bizden istenen; ayrı ayrı işletilebilir, ayrı ayrı faturalandırılabilir, ayrı ayrı otomasyonu görülebilir şekilde yapılması idi. Biz de sistemi bu şekilde yaptık.
Şirket prensibi olarak her yaptığımız işi evladımız gibi sahipleniyoruz. Elbette bitirdiğimiz her işin arkasındayız. Akasya AVMprojesinde tercih edilme sebebimiz de zaten önceki referanslarımız ve onlar ile süren bağımız. Yaptığımız her proje ile doğal olarak duygusal bir bağımız oluyor. Akasya AVM projesi o kadar büyüktü ki bittiğinde ilk olarak başarıyla bitirebildiğimize inanamamıştık… Alnımızın akıyla projeyi bitirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz...

Bundan sonrası keyifle çalışacağımız butik projeler olacak…

Türkiye’nin gidişatını göz önünde bulundurduğumuzda Ayterm olarak bundan sonra daha butik işlerde yer almayı istiyoruz. Akasya AVM çok büyük ve çok yorucu oldu bizler için. Önceliğimiz şu aşamada devam eden diğer projelerimizi de başarıyla tamamlamak. Şu anda Manisa, Çorlu ve İzmir’de devam eden şantiyelerimiz var. Yine Sabahattin Zaim Üniversitesi Kampüsü inşaatında mekanik tesisat işlerimiz devam ediyor. Ayterm, kendine has, sektörde çok fazla bilinmeyen ama bilenlerin de “iyi bildiği” bir firma. Çünkü hedefimiz sadece işimizi iyi yapmak. Bundan sonraki hedefimiz ise butik projelerde daha fazla yol almak, kaliteli, markalı işlere imza atmak diyebiliriz. Bizi böyle bir karara iten; Türkiye’de, inşaat sektöründe son yıllarda yaşanan birtakım olumsuzluklar. Özellikle iş yapanların, iş yaptıranların şu son beş yıl içinde belirli bir deformasyona uğradığını düşünüyoruz. Şirketimiz, hiçbir Sivil Toplum Kuruluşunun (STK) üyesi değildir. Çünkü biz,  STK’ların gerçek anlamda sektöre çalışan ve sektöre hizmet veren firmaların yanında olmadığını düşünüyoruz maalesef... Ülkemizde de belli sektörlerde faaliyet gösteren STK’lar , yurtdışında olduğu gibi hizmet verdiği sektörü geliştirecek hamlelerde bulunmadığı sürece de bu düşüncemiz değişmeyecektir. Biz daima sürüden kaçan koyun olmayı hedefledik. Yünümüz tellere takılsa da gideceğimiz yolu kendimiz belirlemeye kararlıyız.
Aslında sektörümüzde konuşulması gereken çok şey var. Akasya AVM projesi için konuşmuyoruz; sektörün genel sorunları olarak söylüyoruz bunu. Çünkü bahsettiğimiz üzere Akasya AVM bizim çok keyifli çalıştığımız bir proje oldu ve projedeki herkes elinden gelen yardım ve desteği gösterdi. Ama sektörün geneline baktığımızda; sözleşmelerde halen bir eşitlik sağlanamamış olduğunu, sözleşmelerin genellikle tek tarafı koruduğunu diğer tarafın hakkının ise hiç gözetilmediğini söylememiz gerekiyor. Ayrıca ülkemizde kalifiye eleman bulmanın zorluğu, yine Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan son değişiklikler gibi sebepler ile artık çok büyük çaplı projelerde çalışmak bizim için müthiş yorucu oluyor. Akasya AVM’de SAF Gayrimenkul ile çalışmalarımızda; sözleşme olarak, ödeme olarak veya taahhüt anlamında hiçbir sıkıntı çekmedik. Karşılıklı anlayış ve güven içerisinde, son derece başarılı bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Ama ülkemizde böyle işverenler ne yazık ki çok az. Bu mantıkla hareket eden yatırımcıların artması, sektörümüzde bizim gibi çok sayıda şirketi motive edecektir elbette. Bizlerin de temennisi bu…

Akasya AVM Projesinde Kullanılan Ürünler

Mağazaların iklimlendirme sistemlerinde ve sinemalarda kullanılan FORM ürünleri

Proje kapsamında Akasya AVM mağazalar kısmında toplam soğutma kapasitesi 6,000 kW olan 400 den fazla Amerikan Climate Master marka ısı pompası kullanılıyor. AVM içerisinde bulunan sinemalar kısmında ise toplam soğutma kapasitesi 650 kW olan 17 adet hava soğutmalı, doğalgazlı ısıtmalı LENNOX marka paket klimalar kullanılıyor.

“ARI” sertifikalı CLIMATEMASTER ısı pompaları performansını garantiliyor

Amerikan AHRI Enstitüsü, Klima, Isıtma ve Soğutma Enstitüsü HVAC endüstrisi için sertifika programları yürütüyor. Bugün dünyanın her yerinde kontrolörler, müşteriler, AHRI’nin doğru ve tarafsız değerlendirmeleri neticesinde verdiği sertifikaları ile üretilen ürünlere güven duyuyor. 50 yıldan fazla süredir, sadece Amerika fabrikasında imalat yapan Climate Master ısı pompası, konusunda dünyanın en büyük ve en yenilikçi üreticisi olarak biliniyor. %100 Amerikan ürünü Climate Master Su Kaynaklı Isı Pompaları hem soğutma hem ısıtma ihtiyacını bağımsız olarak aynı anda sağlıyor. Çevre dostu soğutucu akışkan kullanımı nedeniyle verimliliği yüksek ve çevreyi koruyan sistemlerdir. Isı Pompası sisteminde her birimin harcadığı enerji bedeli kendi faturasına gelir. Böylelikle birbirinden bağımsız alanlara sahip mekanların (AVM, ofis, otel) iklimlendirilmesinde kullanıcılara önemli enerji tasarruf avantajları sağlar.

LENNOX Paket Klimalar ile mimaride estetik çözüm

Projede klasik hava soğutmalı paket klimalar yerine doğalgaz ısıtmalı paket klimalar tercih ediliyor. Bu sayede yüksek verim sağlanırken işletme maliyetleri önemli oranda düşüyor. LENNOX marka paket klimalar bina içerisinde kapalı alanlara da yerleştirilebildiği için bina dışındaki estetik görüntünün de korunması sağlanıyor. Projede kullanılan 17 adet paket klimanın tamamı doğalgaz ısıtmalı olduğundan işletme maliyetlerini önemli oranda düşürüyor.
AVM içerisinde bulunan paket klimalardaki hava kalite sensörü sayesinde taze hava oranı, içerideki insan sayısına göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Bu sayede gereksiz taze hava alınmasının önüne geçilmiş olup önemli oranda enerji tasarrufu sağlanıyor.

Projedeki ON OTOMASYON Çözümleri

Mekanik Sistemler Otomasyon Yönetim Sistemi

Akasya AVM projesi kapsamında On Otomasyon tarafından gerçekleştirilen “Mekanik Sistemler Otomasyon Yönetim Sistemi” kapsamında oldukça farklı otomasyon uygulama örnekleri oluşturuldu. Projede “Mekanik Sistemler Otomasyon Yönetim Sitemi” tedarikçisi olarak kontrol sisteminin tasarım, projelendirme, malzeme temini, dokümantasyon, danışmanlık ve devreye alma hizmetlerinin sağlanması noktalarında çalışmalar On Otomasyon tarafından yapılmış ve çözümler üretilmiştir. Üst katmanda TCP-/IP ve alt katmanda ise LON haberleşme altyapısına sahip bir ‘Mekanik Sistemler Otomasyon Yönetim Sistemi’ kurulmuştur. Bunların yanı sıra proje kapsamında yer alan birçok entegrasyonun sağlanmasıyla ilgili ekipmanlar ile Mekanik Sistemler Otomasyon Yönetim Sistemi arasında bilgi alışverişinde bulunulacak şekilde kontrolleri ve izlemelerine yönetimlerine istinaden bir entegrasyon kurulmuştur.
Aksaya AVM projesinde; farklı tip ve özellikte toplam 56 adet klima santrali yer almaktadır. Bunların yanı sıra yine havalandırma sistemi dahilinde yer alan 233 adet çeşitli Egzoz Fanları ve 23 adet Duman Tahliye Fanı bulunmaktadır.
Isıtma sisteminde 3 adet çelik ısıtma kazanı yer almaktadır. Genel mekanlarda kullanım suyu ve servis mekanlarının ihtiyacını karşılamanın yanı sıra WSHP üniteleri ve proje geneline hizmet veren bütün Klima santrallerinin ısıtma ihtiyaçlarını karşılamak üzere de hizmet vermektedirler.
Soğutma sistemi olarak ise soğutma amaçlı soğuk suyun üretildiği 3 adet Su Soğutmalı Chiller grubu yer almaktadır. Bu gruplar; genel mekanlarda ihtiyaçları karşılamanın yanı sıra WSHP üniteleri ve proje geneline hizmet veren bütün Klima santrallerinin soğutma ihtiyaçlarını karşılamak üzere de hizmet vermektedirler.
Proje kapsamında; 3.000 fiziksel noktalık otomasyon sistemi ve muhtelif 2.000 yazınsal noktalık entegrasyon olmak üzere toplamda 5.000 noktalık kapsamlı bir sistem kurulmuştur.
İlgili entegrasyonlardan bazıları; kazan gruplarının LONTALK haberleşme protokolü ile entegrasyonunun yapılması; soğutma gruplarının (Chiller) Modbus haberleşme protokolü ile entegrasyonları ve İlgili ısıtma ve soğutma zonlarına ait sirkülasyon pompalarının frekans sürücüleri ile Modbus haberleşme protokolü ile entegrasyonların yapılması şeklinde ifade edilebilmektedir.
Otomasyon sisteminin temelinde; ilgili kontrol zonları alt katmanın kullanılan haberleşme protokolü LONTALK olarak, kontrol zonları arasında ve üst katmanlarda ise TCP/IP haberleşme olacak şekilde yapı tasarlanmıştır.
Tamamlanan otomasyon sistemine ait özelliklerin rakamsal bazı ifadeleri şu şekildedir:
1. Sistemin toplamında yer alan fiziksel nokta sayısı: 3.000 adettir.
2. Mekanik Otomasyon Yönetim Sistemi ile kurulan çeşitli entegrasyonlardan kaynaklanan muhtelif yazınsal nokta sayısı: 2.000 adettir (Sirkülasyon pompaları frekans sürücüleri ve soğutma grupları Modbus entegrasyonları ve kazan grupları LONTALK entegrasyonları vb.)
İlgili projede Schneider Vista 5.1, Merkezi Otomasyon Sistemi Yazılımı olarak kullanılmıştır. Sisteme ait kontrol panelleri ve giriş-çıkış modülleri yine Schneider marka Xenta serisi olarak yer almaktadır. Proje kapsamında yer alan diğer bileşenler ve saha enstrümanları da Schneider ve/veya eşdeğer seviyede diğer markalı ürünlerden temin edilmiştir.
On Otomasyon tarafından çözüm ve hizmet sunulan bütün “Mekanik Sistemler Otomasyon Yönetim Sistemi” uygulamalarında; projeye, müşterinin ihtiyaçlarına, ekonomik gereksinimlere ve çevre şartlarına bağlı kalınarak özel bir çözüm ve dolayısı ile özel bir sistem oluşturulmaktadır. Akasya AVM projesinde de otomasyon tasarımında planlananlar ve ilerleyen süreç içerisinde ilaveler ile desteklenen gelişmeler, tamamıyla ve başarılı olarak hayata geçirilmiştir.  Tedarikçi gözü ile bakıldığında ise; yatırımcı ve proje kapsamında yer alan yüklenici firmaların yeterlilikleri ile stratejik kararların otomasyon ve işletme açısından alınmasını sağlamış ve bu da kurulan sistemin tesise olan etkisini artırmıştır.

Sismik koruma ve titreşim yalıtımı konularında ULUS YAPI Çözümleri

API-M Kauçuk Titreşim İzolatörü

•    Modüler tasarım
•    Uygulama kolaylığı sağlaması açısından her modülün ortasında cıvata deliği
•    İstenilen ebatlarda kesilebilme imkanı nedeniyle plaka halinde stoklama kolaylığı
•    Aralarına metal plakalar konularak, daha yüksek çökme miktarlarına ulaşabilme

Acrefine API-M kauçuk titreşim izolatörleri, döşemeye oturan ve yüksek frekanslarda titreşim oluşturan ekipmanlar için kullanılır. Her bir modül 1,5 mm statik çökme değerine ve 90 kg yük taşıma kapasitesine sahiptir. Daha yüksek çökme değerine ihtiyaç duyulduğunda, levhalar arasına metal plakalar konularak daha fazla çökme değerleri elde edilebilir.

AS-Z Sismik Sınırlandırıcı

•    Devrilme ve düşey hareket problemleri için uygun maliyetli çözüm
•    Standart yük kapasitesi sınırı 1960 kg
•    Sahada uygulama ve kontrol kolaylığı
•    Çarpma yüzeylerinde 6 mm (1/4’’) kalınlığında, değiştirilebilir kauçuk durdurucu
•    Yüksek pas koruması için kataforetik elektro kaplama
•    Kaynak ya da dübel ile sabitleyebilme seçenekleri

Acrefine AS-Z sismik sınırlayıcılar, zemine bağlı cihazlar için dizayn edilmiştir. Bu ürünler, cihazın titreşim izolatörleri üzerine oturmuş olduğu durumlarda kullanılır. Uygulama sonrası normal çalışma durumunda sınırlayıcılar cihaza temas etmemektedir. Yatay ve düşey sismik yüklere karşı koyarak cihazın yerinde kalması sağlanmış olur. Cihazın dört kenarına da uygulanmalıdır.

ASI-T Yaylı Sismik İzolatör

•    25 mm (1’’) ve 50 mm (2’’) çökmeli yaylar ile 1555 kg standart yük kapasitesi (daha yüksek kapasiteler için iletişime geçiniz)
•    Tüm yönlerde sismik koruma
•    Yüksek pas koruması için kataforetik elektro kaplama
•    Toz boyalı ve renk kodlu yaylar (sahada değiştirilebilir)
•    Kaynak ya da dübel ile sabitleyebilme seçenekleri

Acrefine ASI-T yaylı sismik izolatörleri soğutma kuleleri ve grupları, kazanlar vb. zemine oturan cihazlar için dizayn edilmiştir. Bu izolatörler sismik yüklerin veya yüksek hızlı rüzgarların söz konusu olduğu durumlarda kullanılabilir ve kusursuz bir titreşim yalıtımı ve gürültü kontrolü sağlar.

AH-S Yaylı Titreşim Askısı

•    Toz boyalı ve renk kodlu yaylar
•    1140 kg’a kadar yük kapasitesi
•    25 mm (1’’) ya da 50 mm (2’’) standart çökmeli yaylar
•    30 derece hareket payına izin veren tasarım
•    Montaj süresini kısaltmak için ön sıkıştırma imkanı
•    Sahada değiştirilebilen yaylar
•    Bağlantı somunu

Acrefine AH-S yaylı titreşim askısı düşük veya yüksek frekanslı pompa, fan, fan-coil vb. gibi cihazlarda titreşim ve gürültüyü asgariye indirmek için kullanılan ürünlerden biridir. Ayrıca cihaz giriş çıkışlarındaki boru ve havalandırma kanalı gibi mekanik tesisatlarda da kullanılır. Standart yük kapasitesi 7 kg  ile 1140 kg arasında değişmektedir.

Gripple Çelik Halatlı Sismik Askılama Sistemleri

•    10 kata kadar hızlı montaj
•    Sahada işlem gerektirmeyen montaj kolaylığı
•    Yardımcı malzeme gerektirmeyen montaj
•    Kolay saha kontrolü için renk kodlama özelliği
•    Mevcut ve/veya sonradan imalatı yapılacak sistemler için uygun çözümler
•    UL® NEBS GR63 Core Sertifikasyonu

Gripple Sismik Askılama Sistemleri, yapı içerisinde mevcut ekipman ve tesisatlara gelecek deprem yüklerini en aza indirmek üzere dizayn edilmiştir. Bu sistem deprem sonrasında hizmet vermesi beklenen kritik binalar gibi önem arz eden tüm yapılarda mevcut cihazların sismik dizaynı için ideal çözümdür.

Projenin yalıtım çözümleri ODE’den…

Akasya AVM’nin yalıtım sistemlerinde elastomerik kauçuk köpüğünden üretilen ODE R-Flex Levha, ODE R-Flex Boru ile Silis kumundan üretilen ODE Starflex Prefabrik Camyünü Boru ve Bazalt minerallerinden üretilen ODE Rockflex Prefabrik Taşyünü Boru kullanılmıştır.

1) ODE R-FLEX LEVHA

Elastomerik kauçuk köpüğü malzemeden levha şeklinde imal edilmiş esnek kanal yalıtım malzemesidir. Küften ve mikroorganizmalardan etkilenmez. Büyük çaplı boru ve havalandırma kanallarının yalıtımı için idealdir. Kullanılacak alana göre çeşitli kalınlıklarda ve genişliklerde üretilmektedir. ODE R-Flex Premium Levha’nın ısıl iletkenlik katsayısı, 0,034 W/mK (0 °C’de) değerinde, su buharı difüzyon direnç katsayısı ise μ ≥ 7000’dir.ODE R-Flex Levha, BS ve DIN normlarına göre daha güncel ve yaygın olan Yeni Yangın Yönetmenliği TS EN 13501-1’e göre “B-s3-d0” sınıfında olup; BS 476 Part 6’ya göre “Class 0”sınıfında yer almaktadır. ODE R-flex Levha EN 14304 standardı ve Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği doğrultusunda CE belgesine sahiptir.

2) ODE R-FLEX BORU

Elastomerik kauçuk köpüğü malzemeden boru şeklinde imal edilmiştir. Yüksek sıcaklıktaki tesisat boruları ve armatürleri için üretilmiş tamamen esnek, prefabrik boru yalıtımıdır. Halojen içermez. ODE R-Flex Premium Boru’nun ısıl iletkenlik katsayısı, 0,034 W/mK (0 °C’de) değerinde, su buharı difüzyon direnç katsayısı ise μ ≥ 7000’dir. ODE R-Flex Levha, BS ve DIN normlarına göre daha güncel ve yaygın olan Yeni Yangın Yönetmenliği TS EN 13501-1’e göre “B-s2-d0” sınıfında olup; BS 476 Part 6’ya göre “Class 0” sınıfında yer almaktadır.  ODE R-flex Boru EN 14304 standardı ve Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği doğrultusunda CE belgesine sahiptir.

3) ODE Starflex Prefabrik Camyünü Boru

Silis kumunun yüksek sıcaklıkta ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu üretilen camyünü prefabrik borular, liflerden oluşan yapısıyla borularda ısı, ses ve yangın yalıtımında yüksek performans sağlar. 250 ◦C’ye kadar yüksek sıcaklıklardaki akışkanlara dayanıklı olup yangın sınıfı TS EN 13501-1’e göre A1 sınıfıdır. Ürün kalınlığı 25-30-40-50-60-80-100 mm, çapı ise  21 mm ile 324 mm arasında değişmektedir.  ODE Starflex Prefabrik Camyünü Boru EN 14303 standardı ve Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği doğrultusunda CE belgesine sahiptir.

4) ODE Starflex Camyünü Klima Levhası

Silis kumunun yüksek sıcaklıkta ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu üretilen camyünü klima levhası, 50kg/m3 yoğunlukta ve 2,5cm kalınlıkta olup,  liflerden oluşan yapısıyla havalandırma kanallarında ısı, ses ve yangın yalıtımında yüksek performans sağlar. 250 ◦C’ye kadar yüksek sıcaklıklardaki akışkanlara dayanıklı olup yangın sınıfı TS EN 13501-1’e göre A1 sınıfıdır. Ürün kalınlığı 25-30-40-50-60-80-100 mm arasında değişmektedir.  ODE Starflex Camyünü Klima Levhası EN 14303 standardı ve Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği doğrultusunda CE belgesine sahiptir.

5) ODE Rockflex Prefabrik Taşyünü Boru

Bazalt minerallerinin yüksek sıcaklıkta ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu üretilen taşyünü prefabrik borular, liflerden oluşan yapısıyla borularda ısı, ses ve yangın yalıtımında yüksek performans sağlar. 750 ◦C’ye kadar yüksek sıcaklıklardaki akışkanlara dayanıklı olup yangın sınıfı TS EN 13501-1’e göre A1 sınıfıdır. Ürün kalınlığı 25-30-40-50-60-80-100 mm, çapı ise  21 mm ile 219 mm arasında değişmektedir. ODE Rockflex Prefabrik Taşyünü Boru EN 14303 standardı ve Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği doğrultusunda CE belgesine sahiptir.

İklimlendirme konforu için Daikin VRV sistemleri

Akasya projesinde kullanılan Daikin değişken soğutucu akışkan debili VRV sistemler, yüksek verimlilik ve düşük enerji maliyeti ile kullanıcı dostu bir ürün olarak tanınıyor. Residanslarda soğutma sistemi olarak Daikin soğutucu akışkan debili VRV klima sistemleri tercih edildiği Akasya’da, Göl etabında mimariye uyum sağlamak için su soğutmalı dış üniteler kullanıldı ve çatıya yerleştirilen kule sistemi ile kondenser suyu soğutuldu.  Akasya’nın Koru ve Kent etaplarında ise hava soğutmalı VRV sistemler kullanıldı. Toplamda 210 adet hava soğutmalı dış ünite ile 80 adet su soğutmalı VRV dış ünite olmak üzere, 9.000 kW kapasitede dış ünite kullanıldığı Akasya’da iç ünite tipleri, daire sahiplerinin tercihine bırakıldı. Projede toplam 3.500 adet iç ünite yer alıyor. Yüksek sezonsal verimlilik (ESEER) ve EER değerlerine sahip olan cihazlar, inverter teknolojisi sayesinde ihtiyaç olan kapasite kadar çalışabilen Daikin VRV sistemler, 1.000 m toplam bakır borulama limiti ile büyük projelerde de esnek montaj imkanı sağlıyor. Otomatik gaz şarjı fonksiyonu; bakır borulamadan gelen ilave gaz şarjını otomatik hesaplayarak devreye alıyor. Böylece cihaz tam performanslı ve verimli çalışıyor.
Soğutmada 43 ◦C dış hava sıcaklığına ve ısıtmada -20 ◦C dış hava sıcaklığına kadar çalışabilen Daikin VRV’ler, hava soğutmalı dış ünitelerde bulunan korozyon önleyici kaplama ile asit yağmuru ve tuz korozyonuna 5-6 kat daha fazla dayanıklı. Modüler tasarımı, geniş kapasite aralığı ile her projeye esnek çözüm imkanı sağlayan Daikin VRV, herhangi bir arıza durumunda dış ünite modüllerinin ve kompresörlerinin birbirini yedekleme özelliği ile güvenilir bir şekilde çalışıyor. Kompresörler çalışma saatlerini eşitleyerek, eş yaşlanmayı sağlıyor ve cihazın ömrünü uzatıyor.
Projede iç ünitelerin seçimi ise kendi özel iç mimarilerine uygun cihazın seçebilmeleri için daire sahiplerinin tercihine sunuldu. Daire sahipleri geniş iç ünite seçeneklerinden evlerinin mimari tasarımına en uygun olan iç üniteyi seçme avantajını yakaladı. Salonlarda genellikle kanallı tip iç üniteler tercih edildi. Dairelerin tiplerine göre, alından üfleme yapılacak dairelerde oldukça sessiz çalışmasıyla tercih edilen düşük statik basınçlı kanallı tip iç ünite kullanıldı. Standart drenaj pompası ve filtresi bulunan FXDQ model iç ünite 20 cm yüksekliğiyle oldukça kolay montaj imkanı sağlıyor. Daha büyük alanlı salonlarda, kanal ile şartlandırılmış havanın taşınması gerektiğinde ise, orta statik basınçlı kanallı tip iç üniteler kullanıldı. FXSQ model bu iç üniteler, bağlanılan kanalın basınç kaybına göre hava debisini otomatik olarak ayarlanıyor. 140 Pa’ya kadar olan basınç kaybı sayesinde flex ve uzun kanal bağlantısı gereken yerlerde kolaylıkla kullanılabiliyor. Drenaj pompası standart olarak cihazın üzerinde bulunuyor. Yatak odalarında genellikle duvar tipi iç üniteler tercih edildiği Akasya’da, 1.7 kW ile 7.1 kW kapasite aralığında 7 farklı model ile çok küçük odalardan geniş odalara kadar kullanım imkanı sunuluyor. Şık, düz ön paneli ile her tip mimaride sorunsuz olarak kullanılabilen bu cihazlar, DC fan motoru sayesinde düşük enerji tüketimi ve düşük ses seviyesi ile yatak odaları için de oldukça iyi bir konfor sağlıyor. Projede mutfaklar da klimatize edildi, genellikle iki yöne üflemeli ve tek yöne üflemeli kaset tipi iç üniteler kullanıldı. İki yöne üflemeli kaset tipi iç üniteler, standart drenaj pompası ile montaj kolaylığı sağladığı gibi, kumandadan üfleme yönünün biri de kullanım ihtiyacına göre kapatılabiliyor. Klima çalışmadığı zaman üfleme kanatçıkları tamamen kapalı durumda olduğundan mimariye uyum sağlayan bu cihazların 2.2 kW ile 14 kW kapasite aralığında 8 farklı modeli bulunuyor. Tek yöne üflemeli kaset tipi iç üniteler ise, montaj sıkıntısı olan yerler için ideal bir çözüm. Kompakt boyutlara sahip olan bu cihaz, standart drenaj pompası ile kolaylıkla tavana monte edilebiliyor. Bina otomasyon sisteminin de kullanıldığı Akasya’da, Bacnet arayüzü ile bina otomasyon kontrolü tek bir noktadan yapılıyor. Dairelerin harcadıkları enerjiyi bağımsız olarak faturalandırma da, yine Bacnet bina otomasyon ara yüzü sayesinde sağlanıyor. Bu da her daire kullanılan iç ünitenin kapasite ve kullanım süresi kadar aylık enerji bedeli belirlenmesini sağlıyor.

Projede Kullanılan Wilo Ürünleri

Akasya Acıbadem projesinde  hidroforlar ve sirkülasyon pompaları bina otomasyonu ile kumanda edilebiliyor. Bunun için tercih edilen CC-LB ve CC-LC panolar ilave bir gateway cihazına ihtiyaç duymadan bina otomasyon sistemi ile iletişim kurabiliyor.
Stratos pompalar, bina otomasyonu ile pompaya entegre olabilen modüller sayesinde en çok tercih edilen BacNET, ModBUS, LON, CAN işletim sistemleri ile iletişim kurabiliyorlar. Stratos Pompa'nın ∆p-V, ∆p-V, ∆p-T kontrol modları sayesinde uygun enerji tasarruflu çalışma modlarından biri seçilebilmektedir.


Ürün İsmi           Adet
NL                       54
CC-LC Pano          15
CC-LB Pano           5       
IL                        20     
IPL                      23
Stratos                 6
TOP-S                   6
MVI                     33     
COE Hidrofor         8
COR Hidrofor         5
LRS Tank              20     
MTH                     54
TOP-Z                   1





Etiketler