Header Reklam
Header Reklam

Otellerin Enerji Tüketimi ile Otel Misafirlerinin Konforunun Dengelenmesi

05 Haziran 2015 Dergi: Haziran-2015

Yazan:  Jeff Raber, Schneider Electric
Çeviri:  Meriç Noyan Karataş

 

Bina yönetim sistemlerindeki gelişmeler ve sensörler, otel yöneticilerinin misafir konforunu çok fazla etkilemeden enerji verimliliğini optimize etmesine imkan veriyor. Enerji verimliliği girişimlerinin müşteri memnuniyeti üzerindeki etkileri konusundaki endişeler, birçok otel yöneticisini enerji yönetim çözümlerine yatırım yapmaktan uzak tutmuştur. Otel misafir odaları, günde 50 ile 70 kW arası enerji harcayan son teknolojiye sahip odaları ve günlük 80 kW’tan fazlasını harcayan lüks odalarıyla, konaklama endüstrisindeki enerji tüketiminin yüzde 40 ile 80 arasındaki kısmını oluşturmaktadır.  Her bir odanın çeşitli hizmetler gerektirmesi bir yana, misafirler ve çalışanların genel hizmet faturasından direkt olarak sorumlu tutulmaması onları enerji tasarrufu konusunda yeterince teşvik etmemektedir.

Otel odalarının enerji maliyetlerinin düşürülmesi açısından ciddi bir potansiyeli olsa da, enerji tasarrufu girişimlerinin müşteri memnuniyeti üzerine olan etkisi ile ilgili endişeler birçok işletmeciyi enerji yönetimine yatırım yapmaktan alıkoymuştur. Fakat Bina yönetim sistemlerindeki son gelişmeler ve sensörlerle birlikte, enerji tasarrufu ve misafir konforu arasındaki denge kolaylıkla sağlanabilecek duruma gelmiştir.

Otel Enerji-Yönetimi Eğilimleri

Otel odası enerji yönetim sistemleri HVAC, aydınlatma ve diğer sistemlerin odanın doluluk durumuna göre ayarlanması için sensör ve kumanda kullanımıyla son birkaç yıl içinde daha çok ilerledi.  Bu sistemler sıklıkla aşağıdaki 3 yoldan birinde uygulanır:

  • Kart-anahtar sistemi:En yaygın Avrupa ve Asya’daki otellerde kullanılan bu sistemler otel misafirinin kendi kart anahtarını özel bir yuvaya sokmasıyla odanın ışık ve HVAC sistemlerinin aktive edilmesini sağlar. Misafir odayı terk ederken, yuvadan kartı çıkarır ve sistemler genellikle ufak bir gecikme ile kendini kapatır. Bu, aydınlatma ve HVAC masraflarının minimize edilmesine yardımcı olur, fakat kusursuz olduğu söylenemez. HVAC sisteminin yoğun kullanıldığı bir durumda, misafir odasına geri döndüğünde oda ısısı istenen derecede olmayacaktır. Ayrıca, misafirler çıkarken kartı yuvada bırakarak bundan kaçınabilir.
  • Geliştirilmiş misafir algılama: Bu sistem genellikle kapı sensörü ve hareket algılamaya dayalıdır. Bu sistemin kart-anahtar sistemine göre en büyük avantajı by-pass edilemez oluşudur. Ayrıca, aydınlatma ve HVAC sistemlerinin devre dışı bırakılmasındansa, termostatı önceden belirlenmiş bir ısıya geri getirmek için geliştirilmiş mantık sistemleri kullanılır. Misafir geri döndüğünde, termostat orijinal ayarlarına döner ve kontrol yine misafirindir.

  • Kablosuz sensörler: Otel odalarına takılan kablosuz sensörler ile tesis yöneticileri fazlasıyla rahatlık, güvenlik ve enerji tüketimi verisi elde edebilirler. Veriyi eyleme geçirilebilir hale dönüştürebilen analitik yazılım uygulaması enerji tasarrufunu ve müşteri memnuniyetini daha da fazla artırabilir.

Otomatik oda kontrol ağı ile otel yöneticileri odalara ve ortak alanlara yerleştirilen sensörlerden veri toplayabilir ve bunları bina performansını artırmak için kullanabilirler. Hata belirleme ve diagnostik yazılım veriyi analiz etmede, ekipman arızalarını önlemek için yapılan bakım çalışmalarında öncelik belirlemede, misafir rahatsızlığını aza indirgemede ve enerji verimliliğini maksimum seviyeye getirmede kullanılabilir. Veri güvenilir bir şekilde depolanabilir ve aylık olarak mühendisler tarafından yorumlama, önceliklendirme ve hata bildirimine yardımcı olmak adına incelenebilir.  

Otel Enerji Yönetimine Yeni Yaklaşımlar

Tesis yöneticileri ya her bir odanın kendine ait bağımsız işletiminin olduğu sistemler kurabilir veya oda sistemlerini otelin bina yönetim sistemine entegre edebilir.

Bağımsız bir sistemde, misafir varlık detektörleri ve kapı/pencere temas sensörleri odanın sıcaklığını - boş bir odada azaltma ayarları mı yapılacağını yoksa önceden tanımlanmış kullanılmama süresine bağlı olarak daha düşük sıcaklık ayarı mı yapılacağını- belirler. Sistem odanın boş olduğunu algıladığı zaman elektrik devreleri (misafirlerin laptoplarını ve aletlerini istedikleri zaman şarj edebilmeleri için aktif bırakılan bazı prizler hariç) kapatılır ve misafir geri döndüğünde tekrar açılır. Bağımsız sistemde odanın içindeki cihazlar bilgi alışverişinde bulunur, fakat odanın dışındaki herhangi bir sisteme bağlı değillerdir.  Sistem performans ve tasarrufunu maksimum seviyeye getirmek için, tesis yöneticileri misafir odası sistemlerini otelin Bina Yönetim Sitemine ve Mülk Yönetim Sistemine (PMS) entegre etmelidir. Böyle bir birleşme henüz tutulmamış odalarda daha düşük ısı ayarlarının yapılmasını sağlar. Açık standartların kullanımı, Bina Yönetim Sistemi ve oda kontrollerinin tesisin resepsiyonu ve Mülk Yönetim Sistemiyle bütünleşmesini sağlar. Bu da oda konforunun merkezi kontrolüne izin verir ve enerji yönetimine bina bazında bir yaklaşımı öne çıkarır. 

 

Aşağıda bu gibi entegre sistemlerin nasıl geliştirilebileceğine dair örnekler sunulmuştur:

  • Eğer bir oda tutulmuşsa fakat boşsa, sistem odanın bir önceki misafirin ayrılmasından önceki en son ayar noktasından programlanabilir. Oda tutulmamış ise, düşük ısı ayarı kullanılabilir veya bazı durumlarda, sistem geçici olarak kapatılabilir. Bu ince ayarları yapabilme olanağı yatırım getirisine ciddi bir katkı sağlayabilir.  
  • Sürekli görüntüleme ve alarmlar müşteri memnuniyetinin artmasını ve bakım yanıt sürelerinin geliştirilmesini sağlıyor. Problemleri çözmek ve üst seviye performans için oda içi enerji kullanımını yönetmek amacıyla çalışanlar sistem kontrollerine odadan veya kattan erişebilir. Manuel azaltma ayar sayısı gibi ek veriler, çalışanların “yeşil bina” performansını artırabilir.
  • Bir odanın EMS’i PMS’ine ile bağlı ise, odanın tutulmuş veya tutulmamış olma durumuna ilişkin veri toplanabilir. Doluluk veya boşluk algılama detektörü ile sistem tutulmamış bir oda dolu ise personeli uyarabilir. Böylece şirket mülkü korunur ve personelin boş odalarda olabilecek şüpheli eylemler konusunda uyarıldığından emin olunur.

 

Yatırım Getirisi

Otelin benimsediği bina yönetim yaklaşımı ne olursa olsun, yatırım getirisi maksimum seviyeye taşınmak isteniyorsa bazı faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlardan birincisi kurulum maliyetidir. Bir sistemi doğrudan var olan bina yönetim sistemine bağlamak kablosuz sistem kurmaktan çok daha maliyetli olacaktır.  Kablosuz sistem ile minimum duruş süresi ve dolayısı ile gelir kaybı sağlanarak kurulum süresi önemli ölçüde azaltılır.

Sensör sistemi yerleştirildikten sonra, otel bina yönetim sistemi tarafından sağlanan verinin takip edildiğinden ve yetersizliklerin zamanında iletildiğinden emin olmak için iyi tanımlanmış bir yönetim stratejisi geliştirmelidir. Enerji verimliliği planlaması her bir odanın güneş alımı, yalıtımı ve ısıl kaçağı göz önüne alınarak yapılmalıdır. Zaman içerisinde otel yöneticileri sensörler tarafından toplanan veriyi kullanılarak en az enerji tasarrufu sağlayan odaları belirleyebilir ve gereken önlemleri alabilir.

Yatırım getirisi mülkün büyüklüğüne de bağlıdır. Kurulum maliyetleri her ne kadar oda sayısına bağlı olarak değişiklik gösterse de, daha büyük üniteler yatırım getirisini daha kısa sürede almaya meyillidir. Genellikle bir defaya mahsus sabit bir kurulum maliyeti vardır ve bu yüzden de, ünite sayısı ne kadar fazla olursa, oda başına düşen kurulum maliyeti o kadar düşük olur. Diğer bir faktör de otelin konumu ve bölgesel iklimdir ve bu da haliyle HVAC sistemlerinin kullanımını ve potansiyel tasarrufu etkilemektedir. En sonuncusu da müşteri faktörüdür çünkü tatilcilerin ve iş seyahati yapanların farklı programları ve dolayısıyla farklı enerji tüketimleri vardır.

 

Sonuç

Oteller son derece fazla enerji tüketimi yaparlar, fakat bu da tesis yöneticilerine daha verimli işletmek ve maliyeti düşürmek adına güzel bir imkân sunar. Otel yöneticileri odalara sensörler yerleştirerek ve odaları bina yönetim sistemine bağlayarak kesintisiz biçimde veri toplayabilir ve yetersizlikleri belirleyebilir. Dahası, odanın dolu veya boş olduğunu; ya da tutulup tutulmadığını anlayabilir ve HVAC ve aydınlatma ayarlarını buna göre ayarlayabilirler. Böylece, tasarruf maksimize edilmiş olur ve israf azalır. Bunların hepsi otel yöneticileri enerji verimliliğini ve uygun planı etkileyen faktörleri dikkate aldığı sürece misafirin rahatını kaçırmayacak şekilde elde edilebilir. Otel yöneticileri, yatırım getirisini yöneten kilit unsurları anlayarak, ihtiyacı karşılayan, bütçeyi aşmayan ve verimi optimize ederek kendi masrafını çıkaran oda enerji yönetimi sistemine sahip olabilirler.