Kombi Marka ve Modeli Seçerken Dikkat!

Kombiler, konutlarda ısınma ihtiyacını çözüme kavuşturmanın ve sıcak su ihtiyacını karşılamanın pratik ve tasarruflu yolu olan aletler olarak yaşam alanlarımızda yer alıyor. Doğalgazdan faydalanarak ısıtmayı konforlu hale getiren ve kullandığınız yakıt kadarını ödeyerek tasarrufunuza destek olan kombiler, birçok farklı modelde üretiliyor. Her mevsim sıcak su ihtiyacını karşılayan bu cihazlar farklı büyüklüklere ve farklı çalışma sistemlerine sahip seçeneklerle kullanıcılara sunuluyor.
Doğru seçim için önce kombi çeşitlerini tanıyalım...
Temel olarak ısıtma tekniği ve baca sistemlerine göre yoğuşmalı, hermetik ve bacalı olmak üzere sınıflandırılan çeşitler arasından hangisinin seçilmesi gerektiğine karar vermek için öncelikle özelliklerini bilmek gerekiyor. Hermetik ve bacalı modeller gaz yakımı sonucunda oluşan su buharı ve atık kısmı atmosfere salma bakımından birbirlerinden farklılık gösteriyor. Hermetik model bu işi bir fan kiti ile yaparken, bacalı olan adı üzerinde bir baca sisteminden yararlanıyor. Bacalı sistem yanma işlemini gerçekleştirmek için oksijeni bulunduğu ortamdan temin ediyor. Hermetik kombi modeli ise yanma işlemi için gereken havayı konutun dışındaki ortamdan sağlıyor. Dolayısıyla bacalı model kullanılan alanlar havalandırma gerektiriyor. Bacalı modelinde fan bulunmuyor ve yanma sonucunda oluşan atık çekim kuvvetiyle bacadan dışarı atılıyor. Hermetik ve bacalı modellerde, doğalgaz kullanımı sonrasında ortaya çıkan atık gazla beraber oluşan su buharı direkt bacadan dışarı alıyor. Bu su buharı yüksek bir ısıya sahip. İşte yoğuşmalı modelinin farkı bu su buharını tekrar kullanmasıyla ortaya çıkıyor.
Peki kombi yoğuşmalı mı yoğuşmamalı mı?
Yoğuşmalı kombi, çalışma prensibiyle bu ısıyı dışarı atmak yerine yeniden kullanıyor. Yoğuşmalı modelin üretim teknolojisinin sağladığı avantajla en verimli çalışma prensibine sahip kombi türü olduğunu söyleyebiliriz. Yoğuşmalı kombi, diğer kombi modellerine göre atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı değiştiriciyle gazdaki yüksek ısıya sahip su buharını bacadan çıkmadan yoğuşturarak enerjiye dönüştürüp, radyatörlere aktarıyor. Böylece doğalgazdan tam verim sağlıyor ve çevreye gaz salımını azaltıyor. Tüm bu karşılaştırmalar dikkate alınarak yapılacak tercihte öncelikle dikkat edilmesi gereken konutun metrekare olarak büyüklüğü, kaçıncı katta bulunduğu, bina cephe özellikleri ve yalıtım dikkate alınması gereken unsurlar. Ortalama 100-120 metre karelik daireler için 17-20 bin kcal/h kapasitede bir cihaz tercih edilebilir. Güçleri ısıtılan alanına göre artmakta olan kombiler, 200 metrekareye kadar 26.000 kcal/h, 200 metrekare ve üzeri için 30.000 kcal/h olarak tercih edilmeleri gerekli verimi sağlamakta önem arz ediyor. Satın alırken buna dikkat ederek ihtiyacınızdan fazla kapasiteli bir model almanın önüne geçerek, enerji tüketimini en verimli şekilde kullanabilirsiniz.
Kombi markasını seçerken servis ağına da dikkat!
Kombi satın alırken bir diğer değerlendirilmesi gereken bir diğer unsur da satın aldığınız markanın servis ağıdır. Olası arızalar, yıllık bakım, temizlik ve kontrol için satış sonrası destek olanaklarını iyi incelemelisiniz. Bunlar dışında TSE, CE ve ISO sertifikalarının kalite ve güvenlik açısından seçeceğiniz marka ve modelde bulunması gerekiyor. Satın aldığınız ürünün kurulumunun mutlaka gerekli olduğu şekilde yetkili servis tarafından yapılmasına özen gösterin. Varsa kaçakların kontrol ettirin. Cihazı verimli kullanmak için sık sık açıp kapatmaktan kaçının. Bu yakıt tüketimini artırır hem de verimi düşürerek ısınma konforunuzu bozar. Cihazını satın aldıktan sonra nereye konumlandıracağınız da önemli. Bunun için tavsiye edilen en doğru yerler olan, mutfağı veya kapalı balkonu seçmelisiniz. Tüm bunlara önem verdiğiniz takdirde uzun yıllar güvenle ve konforla ısınmaya devam edebilirsiniz.
Siz de ihtiyacınıza uygun modeli seçmek, özelliklerini ve kombi kampanyalarını incelemek için Koçtaş web sitesini ziyaret edebilir; tasarruflu ısınma sağlamak için en güvenilir markalar arasından seçiminizi yapabilirsiniz.