Header Reklam
Header Reklam

Isınma Giderlerinde Tasarrufun Yeni Adı: Endotherm

05 Ekim 2014 Dergi: Ekim-2014

Sürdürülebilirlik alanında çalışmalar yürüten EKONOVA, yakıt tasarrufu konusundaki yenilikçi ürünü EndoTherm’i pazara sundu. Isıtma sistemlerinde yüzde 15’e kadar tasarruf sağlayan EndoTherm, su ile çalışan tüm kazanlı ısıtma sistemlerinde kullanılabiliyor. EndoTherm’in Türkiye Distribütörü Ekonova’nın Kurucusu ve Genel Müdürü Kurtuluş Şahan konu ile ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Endo Enterprises tarafından geliştirilmiş ve İngiltere’de üretilmen EndoTherm, ısıtma sistemlerinde yüzde 15 enerji tasarrufu sağlıyor. EndoTherm, doğalgaz ve kömür yakıtlı sulu ısıtma sistemlerinde kullanılabilir ve sağladığı tasarruf ile maliyetini bir yıl içinde karşılayabilir.” EndoTherm’in, kapalı devre merkezi ısıtma sistemlerinde suya katıldığında enerji tasarrufu sağlamaya başladığını anlatan Şahan, “Merkezi ısıtma sistemlerinde ısının taşınması için su kullanılmasının sebebi, ucuz olması ve kolayca temin edilebilmesidir. Ancak aslında su o kadar verimli ısı taşıyabilen bir sıvı değildir. EndoTherm ısıtma sisteminde dolaşan suyun ısı transfer özelliklerini değiştirir. Sonuç olarak radyatörlerin daha hızlı ısınmasını ve daha uzun sıcak kalmasını sağlar. Böylelikle EndoTherm sayesinde binadaki sıcaklık derecesini aynı seviyede muhafaza edebilmek için kullanılan kazan, daha az çalışmış olur ve daha az yakıt tüketir. EndoTherm’in etkili olması için 100 litrelik ısıtma sistemindeki su hacmine 1 litre EndoTherm yeterlidir” dedi.

Tüm sistemin verimliliği artıyor

Şahan, “Bir binada gereken sıcaklığın elde edilmesi için sisteme EndoTherm katıldığında daha az yakıt tüketildiği bağımsız kuruluşlarca yapılan testlerle kanıtlanmıştır. İngiltere’de üretilen EndoTherm, şimdiye kadar binlerce ticari ve konut projelerinde başarıyla kullanılmıştır. Ürünümüzün sağladığı tasarrufu gösteren deneyler Enertek International tarafından gerçekleştirildi. Enertek International İngiltere’de doğalgaz, petrol, yenilenebilir ve elektrik ekipman sanayisine Ar-Ge çalışmaları, sertifika ve ISO 17025 akrediteli laboratuvar hizmetleri sunan en önemli kuruluşlardan biridir. EndoTherm’in performansı dünyaca tanınmış birçok araştırma merkezini içinde bulduran Central Lancashire Üniversitesi’nin Bina Tesisleri ve Sürdürebilir Mühendislik Bölümü tarafından da değerlendirildi ve tasarruf sağladığı kanıtlandı. Gelecek yıl EndoTherm’in mühendislik bölümünde öğretim programına dahil edilmesi planlanıyor” dedi.EndoTherm’in korozyona sebep olup olmadığının da test edildiğini anlatan Şahan, “EndoTherm, BuiltCert şartnamesine dayanarak (CIAS Industry Specification for the performance of Chemical Inhibitors for Use in Domestic Hot Water Central Heating Systems, 2012) bağımsız laboratuvarlar tarafından korozyon testine de tabi tutuldu. Bu test sonuçlarında EndoTherm’in suyla karıştırıldığında korozyonu azaltma etkisi olduğu, piyasada kullanılan diğer inhibitörlerle karıştırıldığında ise korozyon inhibitörlerini etkilemediği ve inhibitörle sistemde enerji tasarrufu sağlamaya devam ettiği kanıtlandı” şeklinde konuştu.

Yurtdışında tercih ediliyor

EndoTherm’in sağladığı tasarrufu örneklerle açıklayan Şahan, “Kuzey İngiltere’de müze olarak koruma altında olan 18. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir binanın ısıtma sisteminde EndoTherm uygulandı. Sonuç olarak yüzde 11,9 tasarruf elde edildiği kanıtlandı. EndoTherm binaya zarar verebilecek enerji tasarrufu yöntemlerinin kullanılamadığı tarihi binalar için çok iyi bir seçenek. Yine İngiltere’de büyük bir spor merkezinde EndoTherm uygulandığında elde edilen tasarruf yüzde 17,9 olarak gerçekleşti. Şu anda AVM, oteller, kamu kuruluşları, hastaneler, okullar, siteler ve genellikle ısıtma giderleri yüksek olan bina yöneticilerinden ürünümüze büyük ilgi var” dedi.


Etiketler